Siirry sisältöön

Porvoo korostaa yhteistyötä koronan torjunnassa

Porvoon kaupunki korostaa yhteistyön merkitystä koronan torjunnassa. Kaupunki edellyttää jatkossa, että kaikki yli 15-vuotiaat käyttävät kasvomaskeja kaupungin sisäliikuntatiloissa. Kaupungin liikuntapaikkojen puku- ja pesutilojen käyttöä rajoitetaan, ja palvelutalojen vierailuohjeita on täsmennetty.

Porvoon kaupunki korostaa yhteistyön merkitystä koronan torjunnassa. Kaupunki edellyttää jatkossa, että kaikki yli 15-vuotiaat käyttävät kasvomaskeja kaupungin sisäliikuntatiloissa. Kaupungin liikuntapaikkojen puku- ja pesutilojen käyttöä rajoitetaan, ja palvelutalojen vierailuohjeita on täsmennetty.

Kaupungin johtoryhmä kokoontui 27. lokakuuta käsittelemään koronatilanteen ehkäisemiseen liittyviä toimenpiteitä.

– Haluamme korostaa yhteisvastuullisuutta. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että tartunnat pysyvät mahdollisimman vähäisinä. On tärkeää muistaa karanteeniin liittyvät ohjeet. Toimitaan muutenkin vastuullisesti, jotta voimme pitää palvelut auki, emmekä joudu rajoittamaan liikaa esimerkiksi liikunta- ja harrastustoimintaa. Samalla varmistamme myös riittävät resurssit terveydenhuoltoon, kaupunginjohtaja Jukka Pekka Ujula painottaa.

Pukeutumis- ja peseytymistiloja ei pääsääntöisesti käytetä

Kaupunki rajoittaa koronan vuoksi toistaiseksi kaupungin liikuntapaikkojen puku- ja pesutilojen käyttöä. Tiloja ei pääsääntöisesti käytetä, lukuun ottamatta uimahallia ja jäähalleja.

– Monet urheiluseurat ovat jo ohjeistaneet, että pukuhuoneiden ja peseytymistilojen käyttöä vältetään, vaatteet vaihdetaan jo ennen harrastuspaikalle saapumista ja suihkussa käydään vasta kotona. Pääsääntöisesti tämä siis toimii jo hyvin, sivistysjohtaja Sari Gustafsson kertoo.

Pukutiloja ei suljeta, koska tarvittava läpikulku ja wc-tilojen käyttö sallitaan. Tärkeintä on, että pukutiloihin ei kokoonnuta tai jäädä viettämään aikaa. Pukuhuoneita voi tarvittaessa käyttää lajiliittojen järjestämien otteluiden yhteydessä noudattaen kasvomaski-, turvaväli- ja muita hygieniaohjeistuksia.

Kaupunki edellyttää, että kasvomaskeja käytetään kaupungin sisäliikuntatiloissa

Kaupunki on jo aikaisemmin suositellut, että kaikki yli 15-vuotiaat käyttävät kasvomaskeja mm. julkisissa sisätiloissa, yleisötilaisuuksissa ja myös ulkona järjestettävissä yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa.

Kasvomaskien käyttöohjeistus tiukentuu kaupungin sisäliikuntatiloissa. Kaupunki edellyttää jatkossa, että kaikki yli 15-vuotiaat käyttävät kasvomaskeja kaupungin sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Maskia tulee käyttää mm. liikuntapaikkojen aulatiloissa, saapumis- ja kokoontumistiloissa, pukuhuoneissa, katsomoissa ja muissa vastaavissa tiloissa. Maskin tulee olla puettuna saavuttaessa sisäliikuntatiloihin. Kasvomaskit hankitaan itse, vähävaraisille kaupunki jakaa kasvomaskeja.

– Vetoamme voimakkaasti myös yksityisiin toimijoihin, että ne noudattaisivat omassa toiminnassaan samoja toimintatapoja kuin kaupunki, kaupunginjohtaja Ujula toteaa.

Palvelutalojen vierailuohjeita on tarkennettu hieman

Palvelutalojen vierailuohjeita on tarkennettu hieman. Yhdelle asukkaalle voi tulla kaksi vierasta kerrallaan, ja vierailu voi kestää enintään tunnin. Vierailijoiden pitää käyttää kasvomaskia koko vierailun ajan, eikä maskia saa poistaa edes hetkeksi.

Vierailuista sovitaan aina etukäteen henkilökunnan kanssa ja paikalle tullaan vain terveenä. Jos palvelutalon asukas käy vierailulla esimerkiksi sukulaisten luona, asukkaan tulee välttää liikkumista palvelutalon yleisissä tiloissa kymmeneen päivän ajan. 

– Toivomme, että ohjeita noudatetaan tarkasti, jotta voimme turvata vierailut palvelutaloissamme jatkossakin. Vierailut ovat tärkeitä sekä asukkaille että omaisille, Silvennoinen sanoo.

Karanteenin noudattaminen pysäyttää koronaviruksen tartuntaketjun

Kaupunki muistuttaa myös, että karanteeniin liittyviä määräyksiä pitää noudattaa huolellisesti. Koronatartuntatilanteessa kaikki tartunnan saaneen lähikontaktit kartoitetaan, ja kaikki, jotka ovat altistuneet tartunnalle asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

– Karanteeniin määrätyn tartunnalle altistuneen henkilön täytyy pysytellä kotona, pidättäytyä vierailuista, ja ulkoilla vain yksin tai oman perheen kanssa. Karanteeni on tehokas keino katkaista koronaviruksen tartuntaketjut, mutta se edellyttää huolellisuutta ja vanhempien täytyy varmistaa, että karanteenissa oleva lapsi ei esimerkiksi lähde ulkoilemaan kavereiden kanssa iltapäivisin tai viikonloppuisin, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kertoo.

Karanteenin aikana ei saa mennä työpaikalle, kouluun, harrastuksiin, tapahtumiin, ravintolaan, kauppaan, kauppakeskukseen tai muihin julkisiin tiloihin, käyttää julkisia kulkuneuvoja tai käyttää kotona ulkopuolista siivoojaa tai muuta työntekijää. Ulkoilla voi, jos asunnosta pääsee suoraan ulos, käyttämättä yleisiä tiloja. Oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin ei saa olla kontaktissa karanteenin aikana.

AVI:n määräys koskee yli 20 hengen yleisötilaisuuksia marraskuun alusta alkaen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella (myös Porvoossa) 1.11.–30.11.2020 kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 20 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistusta.

Porvoon kaupunki on suositellut lisäksi jo aikaisemmin, että yksityistilaisuuksia järjestetään korkeintaan 20 hengelle, harrastusryhmien koko on alle 20 henkeä ja että yhdistysten yleisötilaisuuksissa sekä suurissa kulttuuri- ja urheiluharrastetapahtumia osallistujien kokonaismäärä rajoitetaan 50 henkilöön.