Suositukset ja rajoitukset

Takaisin koronasivustolle

Tälle sivulle on koottu Porvoon kaupungin koronaan liittyviä rajoituksia, suosituksia ja ohjeita asukkaille ja sidosryhmille.

Päivitetty 22.1.2021


Voit ehkäistä koronavirustartuntaa ja sen leviämistä noudattamalla turvaohjeita 

 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
 • Käytä kasvomaskia. 
 • Huolehdi riittävästä, 2 metrin turvavälistä. 
 • Sairasta kotona. 
 • Älä liiku julkisilla paikoilla, koulussa tai työpaikoilla oireisena. 
 • Hakeudu koronavirustestiin lievissäkin oireissa.

Toimi näin, jos epäilet koronavirustartuntaa


Koronavilkku

Kaupunki suosittelee, että kaikki porvoolaiset lataavat Koronavilkku-sovelluksen.

Koronavilkku


Kasvomaskit

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee kasvomaskeja tällä hetkellä kaikille yli 12-vuotiaille. 

Kasvomaskin käyttöä suositellaan

 • julkisessa liikenteessä,
 • julkisissa sisätiloissa kuten kaupoissa, posteissa, pankeissa ja kirjastoissa,
 • yleisötilaisuuksissa
 • kaikille lähityössä oleville kaikissa työtiloissa vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista, niin yksityisen kuin julkisen sektorin työpaikoilla.
 • harrastustoiminnassa,
 • yläkouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja kansanopistoissa oppilaille, henkilökunnalle, kiertäville työntekijöille ja vieraille,
 • alakouluissa henkilökunnalle ja kuudesluokkalaisille,
 • varhaiskasvatuksessa henkilökunnalle sekä sisä- että ulkotiloissa,
 • varhaiskasvatuksessa myös vanhempien tulee käyttää kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa,
 • nuorisotyön toiminnassa ja toimitiloissa.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti:

Sosiaali- ja terveystoimen toimipisteissä on toistaseksi voimassa vahva kasvomaskisuositus. Sosiaali- ja terveystoimen henkilökunta ohjeistaa asiakkaita maskin käytössä. Oman kasvomaskin käyttö on suositeltavaa, mutta tarvittaessa kasvomaskin saa myös sosiaali- ja terveystoimen toimipisteestä.

Kasvomaskia ei tarvitse käyttää, jos sille on terveydellinen este.

Kasvomaskin käyttöä edellytetään:

 • Palvelutaloissa ja kuntoutusosastoilla kasvomaskin käyttöä edellytetään kaikilta yli 7-vuotiailta vierailta.

Vähävaraiset porvoolaiset saavat maksutta kaksi pestävää kankaista kasvomaskia. Kasvomaskeja annetaan jakelupisteissä niille asukkaille, jotka niitä kysyvät, ja jotka kokevat, etteivät voi maskeja itse hankkia taloudellisen tilanteensa vuoksi. Asukkaan henkilötietoja tai varallisuutta ei kysytä, eikä tarkisteta, vaan asukkaan oma kokemus vähävaraisuudesta riittää.

Kasvomaskien käyttämistä koskevia ohjeita

Esimerkkejä julkisista sisätiloista ja yleisötilaisuuksista (THL)


Etätyö

Kaupunki suosittelee, että etätyötä tehdään kaikilla työpaikoilla, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.


Kompassi ja asiakaspalvelu 30.11.2020-31.1.2021

Kaupungin palvelupiste Kompassi on suljettu asiakaskäynneiltä. Se palvelee kuitenkin asiakkaitaan arkisin klo 9–16 numerossa 020 692 250 ja sähköpostilla kompassi@porvoo.fi. Kaupungin kanssa voi asioida myös sähköisesti osoitteessa ePorvoo.fi.

Toimipisteen ollessa suljettu Kompassissa ei voi maksaa kaupungin lähettämiä laskuja. Myös kalastusluvat tulee ostaa verkkopalvelusta osoitteesta www.kalakortti.com.

Kompassista voi kuitenkin varata ajan välttämätöntä asiointia varten. Välttämättömänä asiointina pidetään muutoksenhakua kaupungin päätöksiin ja asiakirjoihin tutustumista. Myös nämä asiat kehotetaan hoitamaan ensisijaisesti sähköisesti.

Kaupungille toimitettavat asiakirjat voi jättää Kompassin postiluukkuun, Rihkamatori B.

Muut asiakaspalvelupisteet

Kaikki asiointi kaupungin kanssa hoidetaan ensisijaisesti sähköisesti tai puhelimitse. Välttämättömissä tilanteissa tapaamiset sovitaan erikseen. Tietoa kaupungin palveluista ja miten ottaa yhteyttä, löytyy kaupungin verkkopalvelusta.


Kirjastot 30.11.2020-31.1.2021

Pääkirjaston ja lähikirjastojen tilat on suljettu asiakkailta. Kirjaston aineistoa voi kuitenkin varata Helle-verkkokirjaston kautta. Varauksia voi noutaa pääkirjastosta, lähikirjastoista ja kirjastoautosta sekä palauttaa niihin lukuun ottamatta Kerkkoon kirjastoa. Myös pääkirjaston palautusluukku on avoinna.

Verkkokirjaston lisäksi kirjaston e-palvelut, kuten e-kirjat, -lehdet, musiikki ja elokuvat ovat asiakkaiden käytössä. Myös digitukea tarjotaan etänä.

Asiakkailla on mahdollisuus käyttää asiakastietokonetta välttämättömiin pikaisiin verkkoasiointeihin. Aika tulee varata etukäteen kirjastojen asiakaspalvelusta: pääkirjasto puh. 019 520 2418, paakirjasto@porvoo.fi; Gammelbackan kirjasto puh. 040 197 7212 ja Kevätkummun kirjasto puh. 019 520 2410.

Kirjaston järjestämiä tapahtumia, kirjavinkkauksia ja satuhetkiä voi seurata striimattuina kirjaston Facebook-palvelussa.

Helle-verkkokirjasto 

E-aineistot Helle-kirjastossa 


Kulttuuripalvelut 30.11.2020-31.1.2021

Kaupungin kulttuuri- ja näyttelytilat sekä museot ovat kiinni. Kaupungin ylläpitämistä tiloista suljettuina ovat Taidehalli, Galleria Vanha Kappalaisentalo ja J. L. Runebergin koti. Lisäksi Walter Runebergin veistoskokoelma on talvisin suljettu. Myös Porvoon museon ylläpitämät museot Holmin talo ja Vanha raatihuone sekä Taidetehtaan ja kulttuuritalo Grandin kulttuurisalit on suljettu.

Kulttuuritapahtumat ja kulttuurin työpajatoiminta on peruttu.

Kulttuurista voi nauttia myös etänä monipuolisesti. Tarjontaa on laajasti ja uusia tuotantoja julkaistaan jatkuvasti. Digitaaliset kulttuuripalvelut -sivustolta löytyy erilaisia konsertteja, satutunteja, askartelupajoja ja vaikkapa taiteilijahaastatteluita.

Kulttuuripalvelut


Taiteen perusopetus 30.11.2020-31.1.2021

Porvoonseudun musiikkiopiston toiminta jatkuu etäopetuksena. Porvoon taidekoulu aloittaa kevätlukukauden 1.2.2021.

Musiikkileikkikoulut jatkuvat päiväkodeissa. Muut musiikkileikkikoulut jatkuvat etäopetuksena.

Taidekoulussa iltapäiväkerho Konstikas jatkuu jaettuna pienryhmiin.

Kaupunki suosittelee lisäksi, että yksityiset taiteen perusopetuksen järjestäjät toteuttavat opetuksen etäopetuksena.


Kansalaisopisto 30.11.2020-31.1.2021

Kansalaisopiston kaikki kurssit siirtyvät 30.11. alkaen etäopetukseen. Jos etäopetus ei ole mahdollista, niin kurssi keskeytetään ja siirretään toiseen ajankohtaan. Kansalaisopisto tiedottaa järjestelyistä osallistujille erikseen. Osa luennoista striimataan.


Uimahalli 30.11.2020-31.1.2021

Uimahalli on suljettu kaikilta käyttäjiltä. 25.1.2021 alken uimahalli on kuitenkin 1.– 5.-luokkalaisten käytössä opetussuunnitemaan kuuluvien koulu-uintien yhteydessä.


Liikuntasalit ja ulkoliikuntapaikat 30.11.2020-31.1.2021

Koulujen liikuntasalit ovat vain koulujen käytössä. Muut sisäliikuntasalit ja -hallit avataan ala- ja yläkoulujen käyttöön kouluajaksi 25. tammikuuta alkaen. Kasvomaskeja pitää käyttää pukeutumistiloissa ja muutenkin aina, kun se on mahdollista. Lisäksi pitää muistaa noudattaa myös kahden metrin turvavälejä ja käsihygieniaa koskevia ohjeita. Suihkuja ei saa käyttää. 

Kaikki kaupungin järjestämä harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa ja yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä perutaan. Kaupunki suosittelee, että yksityiset toimijat noudattavat samoja rajoituksia.

Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua ulkona, mutta vain oman harjoitusryhmän kanssa. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä.

Ulkokentät, kuten Tekojää ja muut jääkentät, ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan ulkopuolella kaupungin asukkaiden käytössä. Valvontaa kentillä lisätään. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina. Ulkokenttien pukeutumistilat ja wc:t voivat terveysviranomaisen mukaan olla ala- ja yläkoulujen käytössä kouluaikana 25. tammikuuta alkaen. Tiloissa täytyy kuitenkin noudattaa hyvää käsihygieniaa, käyttää kasvomaskia sekä rajoittaa samaan aikaan sisällä olevien määrää niin, että kahden metrin turvaväliä voidaan noudattaa. Ulkokenttien pukeutumis- ja wc-tiloja ei edelleenkään saa käyttää harrastustoiminnassa tai yleisövuoroilla.

Ulkoilualueet, kuten lähiliikuntapaikat, ulkoilureitit ja luontopolut ovat kaikkien asukkaiden käytössä. Samoin kuntoportaat ja ulkona sijaitsevat kuntovälineet. Kokonniemen talviuintipaikkaa voi käyttää, mutta pukukopit ovat kiinni. Ulkoilumajat on suljettu.

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle opetus- ja kulttuuriministeriön määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja opetus- ja kulttuuriministeriön apurahaurheilijoille yhteistyössä pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian kanssa.

Kaupunki suosittelee, että myös yksityiset toimijat noudattavat samoja rajoituksia kuin kaupunki. 

Liikunta ja ulkoilu


Nuorisopalvelut 30.11.2020-31.1.2021

Nuorisotilat ovat kiinni. Nuorisotyöntekijät jatkavat toimintaansa ulkona, kouluilla ja digitaalisesti. Lisäksi he tapaavat edelleen erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja nuoria turvallisesti ja etukäteen sovitusti myös sisätiloissa. 

Nuorten neuvonta- ja ohjauspiste Ohjaamo palvelee etänä ja ajanvarauksella. Bänditilat on suljettu.

Kaikki nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa joko puhelimitse, WhatsAppilla, sähköpostilla ja nuorisopalvelujen Instagram-tilin kautta.

Nuorten tapahtumia ja tilaisuuksia järjestetään digitaalisesti nuorisopalveluiden eri kanavilla. 

Nuorisopalvelut


Sosiaali- ja terveyspalvelut 

Sosiaali- ja terveyspalvelut jatkuvat toistaiseksi, eikä varattuja aikoja peruta. 

Kaikessa asioinnissa suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttöä ja että paikalle saavutaan mahdollisimman pienellä kokoonpanolla, mieluiten ilman saattajaa. Esimerkiksi neuvoloissa molemmat vanhemmat voivat tulla vastaanotolle, mutta mahdollisuuksien mukaan sisaruksia ei oteta mukaan. 

Omenamäen palvelutalon ruokailu ja neuvontapiste Ruori suljetaan ulkopuolisilta kävijöiltä toistaiseksi. Ruori palvelee puhelimitse ja sähköpostitse arkisin klo 9–15, puh. 040 676 1414 ja ruori@porvoo.fi.


Varhaiskasvatuksen kerhot ja perhekahvilat 7.12.2020–31.1.2021

Avoimet varhaiskasvatuspalvelut eli kerhot, perhekahvilat ja perhekahviloiden ulkotoiminta suljetaan koronatilanteen vuoksi 7.12.2020–31.1.2021 väliseksi ajaksi. Sulku koskee viittä kerhoa, jotka toimivat Omenatarhan, Toukovuoren ja Ylä-Haikkoon päiväkodeissa, Perhetupa Ilonassa ja Perhepaikka Familissa. Myös Familin ja Ilonan perhekahviloiden ulkotoiminta keskeytetään.


Muita tiloja

Gammelbackan hyvinvointikeskus, Gammelbackan monitoimitalon Alvarinkulma sekä Lundintalo ovat kiinni 30.11.2020–31.1.2021.


Yleisötilaisuudet ja kokoontumiset 30.11.2020–31.1.2021

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 30.11.2020–10.1.2021 kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n ohjetta. Korkeintaan 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, kuten lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista. Päätös koskee myös Porvoota.

Aluehallintoviraston tiedote

Aluehallintoviraston lista usein kysytyistä kysymyksistä yleisötilaisuuksiin liittyen


Yksityistilaisuudet

Kaupunki suosittelee, että lähikontaktit rajoitetaan omaan perheeseen tai pysyvyydeltään perheeseen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Pienimuotoisia muistotilaisuuksia voidaan järjestää.


Vierailut palvelutaloissa

Ohje vierailuja varten


Lukiot 30.11.2020-31.1.2021

Linnankosken lukio ja Borgå Gymnasium siirtyivät kokonaan etäopetukseen maanantaina 30. marraskuuta Välttämättömän lähiopetuksen tarpeet kuitenkin turvataan. Lähiopetusta tarjotaan mm. erityisopetuksessa oleville ja kehitysvammaisille opiskelijoille sekä yksilöllistä tukea eri syistä tarvitseville opiskelijoille.

Lukioiden kolmasluokkalaiset palaavat lähiopetukseen maanantaina 11. tammikuuta, mutta ykkös- ja kakkosluokkalaiset jatkavat edelleen etäopetuksessa.


Tiedotteita suosituksista

Koronarajoituksia täsmennettiin koulujen osalta (tiedote 22.1.2021)

Koronarajoitukset jatkuvat aikaisempien päätösten mukaisesti (tiedote 15.1.2021)

Porvoon koronarajoitukset jatkuvat tammikuun loppuun asti – abit lähiopetukseen 11. tammikuuta (tiedote 7.1.2021)

Porvoon koronarajoitusten jatkosta päätetään loppuviikosta(tiedote 5.1.2021)

Porvoo jatkaa koronarajoituksia 10. tammikuuta asti (tiedote 15.12.2020)

Asiakkailla on velvollisuus käyttää kasvomaskia sosiaali- ja terveystoimen toimispisteissä 14. joulukuuta alkaen (tiedote 11.12.2020)

Uusia koronarajoituksia ja suosituksia Porvooseen 27.11.2020 (tiedote 27.11.2020)

Lukiot siirtyvät kokonaan etäopetukseen maanantaina 30. marraskuuta (tiedote 26.11.2020)

Uusia koronasuosituksia ja rajoituksia Porvooseen (tiedote 23.11.2020)

Yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja kokoukset sisätiloissa kielletään kolmen viikon ajaksi(tiedote 20.11.2020)

Kasvomaskit otetaan käyttöön yläkoulujen henkilöstölle (tiedote 18.11.2020)

Porvoon koronatilanne on rauhallinen (tiedote 11.11.2020)

Porvoo korostaa yhteistyötä koronan torjunnassa (tiedote 28.10.2020)

Suositus koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi harrastustoiminnassa (tiedote 15.10.2020) 

Porvoossa lisäsuosituksia koronatilanteen hillitsemiseksi (tiedote 7.10.2020)

Porvoo suosittelee etätyötä ja tapahtumien supistamista (tiedote 28.9.2020)