Suositukset ja rajoitukset

Takaisin koronasivustolle

Päivitetty 21.1.2022

Tälle sivulle on koottu Porvoon kaupungin koronaan liittyviä rajoituksia, suosituksia ja ohjeita asukkaille ja sidosryhmille.

AVI jatkoi tiloja koskevia rajoituksia(Tiedote 21.1.2022)

Kaupungin palvelut

Monet kaupungin palveluista järjestetään normaalisti, kuitenkin terveysturvallisesti ja osittain karsitusti. Tietoa kaupungin palveluista löytyy kyseisen toiminnan kohdalta kaupungin verkkosivulta.


Voit ehkäistä koronavirustartuntaa ja sen leviämistä noudattamalla turvaohjeita 

 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
 • Käytä kasvomaskia, vaikka olisit saanut kaksi koronarokotusta.
 • Huolehdi riittävästä turvavälistä sisätiloissa. Muista väljyys myös ulkotiloissa.
 • Sairasta kotona. 
 • Älä liiku julkisilla paikoilla, koulussa tai työpaikoilla oireisena. 
 • Hakeudu koronavirustestiin.

Toimi näin, jos epäilet koronavirustartuntaa


Kasvomaskit

Porvoon kaupunki suosittelee, että kaikki 12 vuotta täyttäneet tai tätä vanhemmat käyttävät kasvomaskeja rokotussuojan tasosta riippumatta kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä.

Maskin käyttöä suositellaan kaikille koululaisille. Jos koulun tiloissa on esiopetusta, maskisuositus koskee myös esiopetuksessa olevia lapsia.

Maskisuositus koskee myös henkilöstöä kouluissa ja varhaiskasvatuksessa.

Samaa maskisuositusta noudatetaan myös Porvoonseudun musiikkiopistossa, Porvoon taidekoulussa sekä perusopetuksen ohjeistuksia noudattavassa koulujen harrastustoiminnassa.

Kaupunki tarjoaa edelleen kasvomaskit perusopetuksen oppilaille sekä lukion 1. vuoden opiskelijoille, mutta myös omia maskeja saa käyttää. 

Yksityisten toimijoiden suositellaan edellyttävän maskin käyttöä henkilökunnalta sekä asiakkailta esimerkiksi yleisötilaisuuksissa, kaupoissa, julkisissa liikennevälineissä ja muissa asiakastiloissa.

Varhaiskasvatuksessa vanhempien suositellaan käyttävän kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa.

Sosiaali- ja terveystoimen toimipisteissä on voimassa vahva kasvomaskisuositus. Sosiaali- ja terveystoimen henkilökunta ohjeistaa asiakkaita maskin käytössä. Oman kasvomaskin käyttö on suositeltavaa, mutta tarvittaessa kasvomaskin saa myös sosiaali- ja terveystoimen toimipisteestä.

Palvelutaloissa ja kuntoutusosastoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti kaikille yli 7-vuotiaille vieraille.

Kasvomaskien käyttämistä koskevia ohjeita

THL:n tiedote kasvomaskien käytöstä (30.9.2021)


Yleisötilaisuudet ja kokoontumiset 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltänyt Uudellamaalla henkilömäärästä riippumatta kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 31.1.2022 asti. Lisäksi alueelle on annettu tartuntalain pykälän 58 g mukainen määräys tiettyjen asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta. Sulkupäätös on voimassa 7.2.2022 asti.

Määräys tilojen sulkemisesta tarkoittaa sitä, että kaikki seuraavat julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilat pitää sulkea:

 • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
 • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
 • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
 • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
 • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
 • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Lisäksi tiloja voi käyttää lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Porvoossa tilojen käyttörajoitukset koskevat sisäliikuntatilojen lisäksi myös muita tiloja, joita kaupunki vuokraa harrastus- ja virkistystoimintaan, kuten esim. Lundintalon, Omenamäen palvelukeskuksen ja Gammelbackan hyvinvointikeskuksen tilat, sekä kaikki muut kaupungin ulkopuolisille vuokraamat kokoustilat. Näitä tiloja ei voi vuokrata. 

AVIn tiedote 7.2.2022


Koronapassi kaupungin palveluissa

Ajalla 28.12.2021-31.1.2022 koronapassi ei toimi vaihtoehtona AVIn määräämille rajoituksille koskien yleisötilaisuuksia ja liikunta- ja harrastustoiminnan tiloja (katso yllä).

Koronapassi otetaan käyttöön Porvoon kaupungin järjestämisessä yleisötilaisuuksissa lauantaista 4. joulukuuta alkaen.

Kaupungin hallinnoimissa liikuntahalleissa ja -saleissa edellytetään koronapassia lauantaista 4. joulukuuta alkaen, mikäli tilassa on yli 20 henkilöä, jotka ovat täyttäneet 16 vuotta. Alle 16-vuotiailta ei edellytetä koronapassia. Vastaavan käytännön noudattamista edellytetään myös muilta liikuntatiloissa toimivilta, kuten esimerkiksi urheiluseuroilta.

Sisäliikuntatiloissa järjestettävissä otteluissa ja tapahtumissa edellytetään koronapassia 16 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä. Kotijoukkueen toimihenkilön tulee tarkistaa koronapassi hallin tai salin ovella. Koronapassi tarkistetaan vain yleisöltä. Urheiluseurojen tulee informoida vierasjoukkueita varautumaan koronapassin tarkistukseen.

Uimahallissa koronapassi otetaan käyttöön tiistaina 7. joulukuuta.

Koronapassi otetaan käyttöön myös kaupungin museo- ja näyttelytiloissa lauantaista 4. joulukuuta alkaen: Runebergin koti, Porvoon Taidehalli ja Galleria Vanha Kappalaisentalo. Koronapassia edellytetään 16 vuotta täyttäneiltä asiakkailta.  

Todistuksen koronavirusrokotuksesta voi tulostaa itse Omakannasta. Jos tunnuksia ei ole, todistuksen saa myös paperitulosteena Näsin terveysasemalta.  

Lue lisää: www.porvoo.fi/todistuksen-koronavirusrokotuksesta-voi-tulostaa-itse-omakannasta

Lataa koronatodistus Omakannasta:

 1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
 4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

EU:n koronatodistus toimii Suomessa koronapassina ja sitä voi käyttää myös matkustaessa. 


Liikuntasalit ja ulkoliikuntapaikat toistaiseksi

Sisäliikuntatilojen käyttöä on rajoitettu ajalla 28.12.2021-24.1.2022 (katso yllä).

Kilpailuihin ja otteluihin voidaan ottaa yleisöä Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) määräysten mukaisesti (yllä).

Liikuntaseurojen ja muiden toimijoiden pitää edelleen noudattaa erillisiä terveysturvallisuusohjeita kaupungin hallinnoimissa tiloissa ja alueilla. Ohjeiden noudattamatta jättäminen johtaa toiminnan keskeyttämiseen tai tilavuorojen perumiseen.

Ohjatussa harrastustoiminnassa on noudatettava seuraavia terveysturvallisuusohjeita: 

 • Toiminnassa noudatetaan viranomaisten, ja liikunnan osalta lisäksi Olympiakomitean ja lajiliittojen antamia terveysturvallisuusohjeita turvaetäisyyksistä, käsihygieniasta ja kasvomaskien käyttämisestä.  
 • Kasvomaskisuositus koskee ohjaajia ja 12 vuotta täyttäneitä osallistujia, jos lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja henkilöllä ei ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttämiselle. Harrastustoiminnassa suositellaan kasvomaskin käyttöä muulloin paitsi urheilusuoritusten aikana. 

Harrastustoiminnan järjestäjien on laadittava terveysturvallisuussuunnitelman noudattaen näitä ohjeita. Suunnitelmaa ei tarvitse toimittaa kaupungille, mutta se tulee esittää pyydettäessä. 

Liikunta ja ulkoilu


Avoimet varhaiskasvatuspalvelut

Avoimet varhaiskasvatuspalvelut eivät käynnisty joulutauon jälkeen 10. tammikuuta, vaan vasta kun tilanne taas sallii.


Nuorisopalvelut

Nuorisotilojen asiakasmäärää rajataan 24. tammikuuta alkaen toistaiseksi. Nuorisotilat ovat auki, mutta yhtä aikaa paikalla olevien asiakkaiden enimmäismäärää rajataan tilakohtaisesti. Keskustan Zentraan otetaan sisälle yhtä aikaa enintään 50 nuorta, Kevätkummun Nuokkaan enintään 30 nuorta ja Gammelbackan Kertsiin enintään 40 nuorta. Toimintaa ja joidenkin tilojen käyttöä voidaan rajoittaa, jos toimintaa ei voida muuten järjestää terveysturvallisesti. Nuorisotiloja ei vuokrata ulkopuolisille eikä yleisötilaisuuksia järjestetä AVIn päätösten mukaisesti.

Toimintaa pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään ulkona. Nuorisopalveluiden digitaaliset palvelut ja kanavat ovat käytössä normaalisti, ja jalkautuvaa työtä kouluissa pyritään myös jatkamaan normaalisti.


Sosiaali- ja terveyspalvelut 

Terveysaseman puhelinpalvelu, kiireellisen hoidon vastaanotto, hengitystieinfektiovastaanotto sekä omatiimi-palvelu toimivat normaalisti.

Kaikessa asioinnissa suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttöä ja että paikalle saavutaan mahdollisimman pienellä kokoonpanolla, mieluiten ilman saattajaa.

Niille kiireettömän ajan varanneille, joiden aika joudutaan perumaan ja siirtämään eteenpäin tarjotaan mahdollisuutta varata korvaava aika lääkärikeskus Fenixistä. Tämä koskee siis vain asiakkaita, joiden aika on jouduttu perumaan. Lääkärikeskus FenixIstä ollaan yhteydessä näihin asiakkaisiin. Asiakkaiden ei pidä itse ottaa yhteyttä Feniksiin.

Kaupunki on aloittanut yhteistyön myös yksityisen lääkäriasema Mehiläisen kanssa jo varattujen lääkäriaikojenjärjestämiseksi viikolla 2. Asiakkaisiin otetaan yhteyttä.


Vierailut palvelutaloissa ja Näsin kuntoutusosastoilla

Palvelutalojen ja Näsin kuntoutusosaston vierailuohjetta on päivitetty siten, että asiakasta kohden saa tulla kaksi vierailijaa kerrallaan.

Johanna-kodin Toivossa on vierailukielto 22. tammikuuta asti. Vierailukielto on määrätty myös Johanna-kodin Ainoon 21. tammikuuta asti. Palomäen ryhmäkodeissa Pelargonia ja Petunia on vierailukielto 24. tammikuuta asti. Myös osassa Omenamäen palvelutaloa on vierailukielto 24. tammikuuta asti. Vierailukielto ei koske saattohoitoa.

Ohje vierailuja varten (päivitetty 21.12.2021)

Näsin kuntoutusosastoilla pitää ilmoittaa vierailusta etukäteen henkilökunnalle.

Ohje vierailuja varten (päivitetty 21.12.2021)


Tiedotteita suosituksista

AVI jatkoi tiloja koskevia rajoituksia (Tiedote 21.1.2022)

Lasten ohjattu harrastustoiminta saa jatkua (Tiedote 14.1.2022)

Koulut jatkavat toistaiseksi lähiopetuksessa, lasten harrastustoiminnan osalta odotetaan kansallista ohjeistusta (Tiedote 10.1.2022)

Rajoitukset jatkuvat, kasvomaskisuositus kaikille koululaisille(Tiedote 7.1.2022)

 Koronatilanne edelleen haastava – maskisuositus laajenee kolmasluokkalaisiin (Tiedote 4.1.2022)

Koronatilanne huonontunut entisestään Porvoossa (Tiedote 27.12.2021)

Rajoituksia sisäliikunta- ja yleisötilojen käyttöön myös Porvoossa 28.12.2021 alkaen, yleisötilaisuudet kielletään kokonaan sisätiloissa (Tiedote 23.12.2021)

Koronatilanne erittäin huono Porvoossa, tartunnanjäljitys keskittyy omikrontartuntoihin ja korkean riskin tilanteisiin (Tiedote 21.12.2021)

Koronatilanne on heikentynyt nopeasti Porvoossa, tartunnanjäljityksessä viiveitä tällä hetkellä (Tiedote 17.12.2021)

Porvoon koronatilanne edelleen huono – AVI määräsi uusia kokoontumisrajoituksia (Tiedote 3.12.2021)

Laaja maskisuositus yli 12-vuotiaille – suositus koskee myös osaa alakoulujen oppilaista (Tiedote 26.11.2021)

Koronatilanne on edelleen huono Porvoossa (Tiedote 19.11.2

Koronatilanne on heikentynyt Porvoossa (Tiedote 29.10.2021)

Koulujen ja oppilaitosten maskisuosituksista luovutaan syysloman jälkeen (Tiedote 15.10.2021)

Porvoo päivitti maskisuosituksensa vastaamaan alueellista suositusta (Tiedote 8.10.2021)

Maskisuositukset ja koronarajoitukset pysyvät toistaiseksi ennallaan Porvoossa – tilanne arvioidaan uudelleen ensi viikon aikana (Tiedote 1.10.2021)

Maskisuositus 3.–5.-luokkalaisilta poistuu maanantaina, myös kokoontumisrajoitukset poistuvat (Tiedote 28.9.2021)

Porvoo on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa – AVI lievensi kokoontumisrajoituksia Uudellamaalla (Tiedote 3.9.2021)

Porvoo siirtyi koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen (Tiedote 18.8.2021)

Porvoon koronatilanne on heikentynyt edelleen (Tiedote 13.8.2021)

Porvoo siirtyi taas koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen(Tiedote 9.7.2021)

 Aikuisten liikuntaharrastus sisätiloissa sallitaan, kokoontumisrajoitukset poistuvat (Tiedote 15.6.2021)

Porvoo siirtyi muun itäisen Uudenmaan mukana koronaepidemian perustasollie(Tiedote 10.6.2021)

 Asiointi kirjastossa palautuu normaaliksi (Tiedote 3.6.2021)

Kevätjuhlia voidaan Porvoossa viettää rauhallisessa koronatilanteessa (Tiedote 1.6.2021)

Aikuisten harrastustoimintaan liittyvä kilpailutoiminta ulkona sallitaan 1. kesäkuuta alkaen (Tiedote 28.5.2021)

Myös Porvoossa voimaan 10 hengen kokoontumisrajoitukset, kesäkuusta 50 hengen kokoontumiset mahdollisia ulkona (Tiedote 26.5.2021)

Kaupungin näyttelytilat Taidehalli ja Galleria Vanha Kappalaisentalo avautuvat kesäkuussa (Tiedote 19.5.2021)

Lasten ja nuorten kilpailutoiminta ja aikuisten ulkoharrastukset käynnistyvät (Tiedote 12.5.2021)

Koronatilanne on Porvoossa parantunut, vaikka vapusta seurasikin yksi tartuntarypäs (Tiedote 6.5.2021)

 Porvoon kaupungin koronarajoituksia puretaan asteittain ja hallitusti toukokuussa (Tiedote 29.4.2021)

Koronarajoituksia lievennetään 10. toukokuuta alkaen, jos epidemiatilanne pysyy hyvänä (tiedote 27.4.2021)

Vuonna 2007 ja sitä ennen syntyneet musiikkiopiston perusopetuksen oppilaat lähiopetukseen 26.4. alkaen (tiedote: 22.4.2021)

Yläkoulut ja lukiot palaavat lähiopetukseen 26. huhtikuuta alkaen (tiedote 20.4.2021)

Kasvomaskit otetaan käyttöön myös neljäs- ja viidesluokkalaisille(tiedote 15.4.2021)

Liikunta- ja virkistystilojen sulku jatkuu aluehallintoviraston päätöksellä 28.4. asti  (tiedote 13.4.2021)

Yläkoulut ja lukiot siirtyvät osittaiseen lähiopetukseen 12.4.2021 (tiedote 9.4.2021)

Liikunta- ja virkistystilat suljetaan aluehallintoviraston päätöksellä 14.4. asti(tiedote 31.3.2021)

Yläkoulujen etäopetus jatkuu 11. huhtikuuta asti(tiedote 25.3.2021)

Porvoon koronarajoituksia jatketaan toistaiseksi (tiedote 23.3.2021)

AVI:n määräämät kokoontumisrajoitukset ja tilojen käytön rajoitukset jatkuvat Porvoossa lähiviikkona (tiedote 12.3.2021)

Yläkoulujen etäopetusjakso etenee lukujärjestyksen mukaisesti (tiedote 5.3.2021)

Porvoon koronatilanne on huonontunut merkittävästi (tiedote 5.3.2021)

Nuorisopalveluiden pienryhmätapaamiset jatkuvat (tiedote 2.3.2021)

Yläkoulut etäopetukseen 8.–28. maaliskuuta (tiedote 25.2.2021)

Nuorisotilojen toimintaa avataan rajoitetusti – muilta osin rajoituksia jatketaan pääsääntöisesti 7. maaliskuuta asti (tiedote 18.2.2021)

Alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaa avataan osittain, lukiot ja toinen aste vuorolukuun hiihtoloman jälkeen (tiedote 4.2.2021)

Koronarajoitusten voimassaoloa jatkettiin viikolla (tiedote 29.1.2021)

Koronarajoituksia täsmennettiin koulujen osalta (tiedote 22.1.2021)

Koronarajoitukset jatkuvat aikaisempien päätösten mukaisesti (tiedote 15.1.2021)

Porvoon koronarajoitukset jatkuvat tammikuun loppuun asti – abit lähiopetukseen 11. tammikuuta (tiedote 7.1.2021)

Porvoon koronarajoitusten jatkosta päätetään loppuviikosta(tiedote 5.1.2021)

Porvoo jatkaa koronarajoituksia 10. tammikuuta asti (tiedote 15.12.2020)

Asiakkailla on velvollisuus käyttää kasvomaskia sosiaali- ja terveystoimen toimispisteissä 14. joulukuuta alkaen (tiedote 11.12.2020)

Uusia koronarajoituksia ja suosituksia Porvooseen 27.11.2020 (tiedote 27.11.2020)

Lukiot siirtyvät kokonaan etäopetukseen maanantaina 30. marraskuuta (tiedote 26.11.2020)

Uusia koronasuosituksia ja rajoituksia Porvooseen (tiedote 23.11.2020)

Yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja kokoukset sisätiloissa kielletään kolmen viikon ajaksi(tiedote 20.11.2020)

Kasvomaskit otetaan käyttöön yläkoulujen henkilöstölle (tiedote 18.11.2020)

Porvoon koronatilanne on rauhallinen (tiedote 11.11.2020)

Porvoo korostaa yhteistyötä koronan torjunnassa (tiedote 28.10.2020)

Suositus koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi harrastustoiminnassa (tiedote 15.10.2020) 

Porvoossa lisäsuosituksia koronatilanteen hillitsemiseksi (tiedote 7.10.2020)

Porvoo suosittelee etätyötä ja tapahtumien supistamista (tiedote 28.9.2020)