Siirry sisältöön

Porvoon kaupungin vuoden 2021 kulttuuri- ja liikuntapalkinnot

Porvoon kaupungin sivistyslautakunta on päättänyt tämän vuoden kulttuuri- ja liikuntapalkinnon saajista.

Porvoon kaupungin sivistyslautakunta on päättänyt tämän vuoden kulttuuri- ja liikuntapalkinnon saajista.

Kulttuuripalkinnon saa Eric-Olof Söderström (s. 1957) ansioistaan kirkkomuusikkona, kapellimestarina, kuoronjohtajana ja työstään paikallisen musiikkielämän hyväksi.

Vuoden 2021 liikuntapalkinnon saa Porvoon Akilleen yleisurheilua edustava juoksija Sara Kuivisto.

Palkintosumma molemmissa palkinnoissa 2 000 euroa.

Porvoon vuoden 2021 kulttuuripalkinto

Eric-Olof Söderström aloitti musiikkiopintonsa 1973 Sibelius-Akatemiassa, jossa hän on suorittanut kanttoriurkuri-tutkinnon sekä kuoronjohdon ja orkesterinjohdon diplomitutkinnot. Söderström on johtanut lukuisia kuoroja muun muassa Akateemista Naiskuoro Lyrania, Akademen-mieskuoroa, Svenska Oratorieföreningen, Tapiolan Kamarikuoroa, Suomalaista kamarikuoroa sekä Kirkkonummen ja Mikkelin kaupunginorkestereita.

Hän on toiminut kuoromestarina ja kapellimestariassistenttina Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Suomen Kansallisoopperassa sekä taiteellisena johtajana muun muassa Radion kamarikuorossa. Söderström on vieraillut johtamassa monia suomalaisia orkestereita kuten Radion sinfoniaorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa, kamariorkesteri Avanti!:a sekä useita kaupunginorkestereita. Söderström on myös vieraillut kuoronjohtajana ja kapellimestarina laajasti ulkomailla.

Vuodesta 2005 Söderström toimii Porvoon ruotsalaisen tuomiokirkkoseurakunnan kanttorina ja musiikinjohtajana. Paikallisessa musiikkielämässä Söderströmin jälki näkyy kunnianhimoisissa tavoitteissa; isoissa kuoroteoksissa, Porvoon tuomiokirkon konserttisarjoissa sekä laajoissa ammattimaisissa yhteistyöverkostoissa.

Söderström on perustanut Uusimaa-kuoron ja johtaa Porvoon Oratoriokuoroa, Borgå kammarköriä ja Via Crusis kuoroa. Eric-Olof Söderström Trio esiintyy myös säännöllisesti Uudellamaalla.

Kulttuuripalkinto myönnetään porvoolaiselle taiteen ammatinharjoittajalle, joka on erityisen ansiokkaasti toiminut jollakin kulttuurin alalla, ja jonka toiminta on ollut merkittävää kyseisen alan kehityksen kannalta. Palkinto on tunnustus jo tehdystä työstä.

Vuoden 2021 liikuntapalkinto

Sivistyslautakunta on valinnut vuoden 2021 liikuntapalkinnon saajaksi juoksija Sara Kuiviston.

Sara Kuivisto on porvoolainen keskimatkojen juoksija ja moninkertainen suomenmestari, joka nousi koko Suomen kansan tietoisuuteen Tokion olympialaisissa kesällä 2021.

Heinä-elokuussa käydyissä olympialaisissa Kuivisto rikkoi 800 metrin alkuerässä Tuuli Merikosken 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen. Seuraavana päivänä välierässä hän alitti ensimmäisenä suomalaisnaisena kahden minuutin rajan juostuaan jälleen uuden Suomen ennätyksen ajalla 1.59,41 ja jääden niukasti finaalista.

Aiemmin kesällä 2021 Kuivisto rikkoi 1 500 metrillä Sinikka Tyynelän lähes 44 vuotta vanhan Suomen ennätyksen, jota hän edelleen paransi peräti kahteen otteeseen olympialaisten alku- ja välierissä.  

Vuoden liikuntapalkinnon voi avustusohjeiden ja periaatteiden mukaan saada kilpailullisesti menestynyt urheilija tai joukkue tai seura, joka on toiminut pitkäjänteisesti ja ansiokkaasti liikunnan parissa siten, että toiminta on ollut merkittävää kaupungin liikuntakulttuurin ja kehityksen kannalta.