Siirry sisältöön

Porvoon kaupunki muuttaa koronavirustartuntojen jäljitysstrategiaa ja tartunnoista tiedottamista

Porvoon kaupunki muuttaa koronavirustartuntojen jäljitysstrategiaa. Jatkossa jäljitys keskittyy ensisijaisesti suuren ja kohtalaisen riskin altistumistilanteisiin.

Porvoon kaupunki muuttaa koronavirustartuntojen jäljitysstrategiaa. Jatkossa jäljitys keskittyy ensisijaisesti suuren ja kohtalaisen riskin altistumistilanteisiin.

Merkittävän riskin tilanteita tai tilaisuuksia ovat muun muassa altistuminen perheenjäsenestä tai yhteismajoituksessa sekä altistumiset tanssiravintoloissa, baareissa ja pubeissa tai yökerhoissa. Kohtalaisen riskin tilanteita ovat esimerkiksi kuorolaulutoiminta, jossa on yli 10 henkeä, kaukoliikenne, joukkueurheilu ja ryhmäliikunta ja kontaktilajit sisätiloissa. 

– Eli jatkossa, jos esimerkiksi kouluissa tai päiväkodeissa on vain yksi koronapositiivinen henkilö, emme lähde laajamittaisiin selvityksiin, vaan kartoitamme vain lähialtistumiset, sanoo tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund.

 Jäljitysstrategian muuttamisella pyritään keventämään jäljittäjien työmäärää.

 – Jäljitys on tällä hetkellä hyvin kuormittunut, minkä vuoksi meidän nyt pitää kiristää jäljittämisen kriteereitä, Westerlund toteaa.

 Yksittäisistä koulu- ja päiväkotitartunnoista ei enää tiedoteta laajasti

 Samanaikaisesti kaupunki lopettaa yksittäisistä koulu- ja päiväkotitartunnoista tiedottamisen julkisuuteen. Myöskään Porvoon kaupungin työpaikoilla esiintyvistä yksittäisistä tartunnoista ei enää tiedoteta. Jatkossa päiväkodista tai koulusta ilmoitetaan huoltajille tapahtuneesta lievästä altistumisesta ja siitä, että herkästi kannattaa käydä testissä, jos ilmaantuu oireita.

Tartuntatautiviranomaiset määräävät jatkossa kotona tai yhteismajoituksessa altistuneet henkilöt karanteeniin, vaikka heillä olisi täysi rokotussuoja.

– Meillä on ollut useita ns. läpäisyinfektioita, kun altistunut on saanut taudin perheenjäseneltään. Altistuminen on niin voimakas kotioloissa, että rokotuksen suoja jää puutteelliseksi. Nämä läpäisyinfektiot ovat sitten johtaneet useaan joukkoaltistumiseen, Westerlund huomauttaa.

Milloin alle 12-vuotias koronavirustestiin?

Porvoossa noudatetaan THL:n linjausta alle 12-vuotiaiden lasten koronavirustestaamisesta.

 – Huoltajalla on toki aina oikeus viedä lapsi testiin. Lapsi testataan myös ennen hänen karanteeninsa päättymistä, Westerlund sanoo.

THL:n mukaan alle 12-vuotias lapsi testataan pääsääntöisesti vain, jos hänellä on oireita ja hän on altistunut, tai jos perhepiirissä on yli 16-vuotias henkilö, jolla ei ole täyttä rokotussuojaa covid-19-tautia vastaan tai henkilö, jonka immuunisuoja koronavirusta vastaan on puutteellinen.

Testauskäytännöt jatkuvat yli 12-vuotiaiden osalta kuten aikaisemmin.