Siirry sisältöön

Porvoossa kartoitetaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

Nyt voi auttaa vieraslajien torjunnassa Crowdsorsa-mobiilipelin avulla! Sovelluksessa merkitään kartalle löydettyjä lupiineja, kurtturuusuja, jättiputkia ja jättipalsameja. Porvoon kaupunki hyödyntää tietoa haitallisten vieraslajien torjunnassaan.

Lupiinit kukkivat.

Porvoon vieraslajikasvien kartoitus käynnistyy 15. syyskuuta. Tehtävä on avoin kaikille ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Kustakin vieraslajihavainnosta pelaaja tienaa yhden euron palkkion.

– Pelaajat osallistuvat tehtävään videokuvaamalla havaitsemiaan vieraslajiesiintymiä. Pelkän lajin ja sijainnin lisäksi saamme selville myös ongelman laajuuden, sillä esiintymän ympäri kävelevän pelaajan GPS-koordinaateista piirtyy kartalle alue, josta voimme määrittää sen tarkan pinta-alan, kertoo mobiilipelin kehittäneen yhtiön, Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Joukkoistetun vieraslajikartoituksen jälkeen Porvoon kaupunki organisoi löydettyjen vieraslajiesiintymien kitkennän ensi vuoden puolella. Kyseessä on Porvoon ensimmäinen kokeilu osallistaa kuntalaisia Crowdsorsa-mobiilipelillä.

– Tämä on hauska, uusi keino vieraslajien torjuntaan. Kaupungin omia resursseja vieraslajitorjunnassa on keskitetty erityisesti vesistöjen ja tärkeiden luontokohteiden lähistöllä olevien esiintymien torjuntaan. Kuntalaisia on myös osallistettu useampana vuonna torjuntaan valtakunnallisessa Soolotalkoot-kampanjassa, joka päättyi tämän vuoden osalta elokuun lopussa, kunnossapitopäällikkö Keijo Lehtikangas kertoo.

Pelatessa on muistettava yleiset luonnossa liikkumisen säännöt eli toisten pihoille tai muille kielletyille tai aidatuille alueille ei saa mennä.
– Myös turvallisuudesta kannattaa huolehtia luonnossa, erityisesti haastavissa maastoissa liikuttaessa, Keijo Lehtikangas muistuttaa.

– Kaupunki on kiitollinen kuntalaisten ilmoittamista havainnoista ja aktiivisuudesta sillä kunnossapidon resurssit eivät riitä kaikkien vieraslajiesiintyminen kitkemiseen, Lehtikangas toteaa.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavaa vieraslajiongelmaa ratkaistaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa maailmassa mobiilipelillä joukkoistamalla. Menetelmä on tänä kesänä ollut käytössä 15 kunnassa ympäri Suomea.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen. Taustalla on tamperelainen startup-yritys, jonka Suomessa suosituksi tullut konsepti on otettu käyttöön myös Ruotsissa, Virossa ja Englannissa.