Siirry sisältöön

Runeberg-kirjallisuuspalkinto Marja Kyllöselle

Kirjallisuuden Runeberg-palkinto myönnetään 5. helmikuuta kirjailija Marja Kyllöselle romaanista Vainajaiset (Teos).

Marja Kyllönen.

Palkinnon saajan valitsi kymmenen ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluvat kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg.
Raadin mukaan Vainajaiset on kielellisesti ainutlaatuinen romaani, joka löytää tummanpuhuvat rakennusaineksensa kansanperinteestä, kauhusta ja Kainuusta.
“Vaikka teos sijoittuu 1900-luvun viimeisille vuosikymmenille, on se monella tavalla ajaton syrjäseutujen kuvaus, jonka synkän panssarin läpäisee silloin tällöin häikäisevä valonsäde. Kirjassa mennyt, ennakkoluuloinen ja umpimielinen aika antaa tilaa uudelle, jossa on ainakin mahdollisuus parempaan. Kyllönen on proosavirtuoosi, jonka loihtimia lauseita ei voisi sekoittaa kenenkään toisen kirjoittamiin.”
Vainajaiset on tamperelaisen Kyllösen (s.1975) kolmas romaani.
Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Palkintosumma on 20 000 euroa.

Kuva: Outi Paappanen.