Hoppa till innehåll

Runebergspriset till Marja Kyllönen

Det litterära Runebergspriset beviljas den 5 februari till författaren Marja Kyllönen för hennes roman Vainajaiset (Teos).

Marja Kyllönen.

Pristagaren valdes bland tio kandidater av en jury till vilken hör författaren Johanna Hulkko, kritikern Vesa Rantama och litteraturredaktören Camilla Lindberg.
Enligt juryn är Vainajaiset en språkligt enastående roman som finner sina mörka uppbyggnadsmaterial av folklig tradition, skräck och Kajanaland.
”Även om verket befinner sig på de sista årtiondena av 1900-talet är det på många sätt en tidlös skildring av avlägsna bygder vars trista pansar då och då genomträngs av en bländande ljusstråle. I boken ger den förflutna, fördomsfulla och inåtvända tiden plats för nytt, där det åtminstone finns möjlighet till något bättre. Kyllönen är en prosavirtuos; satser som hon har skapat kan inte förväxlas med sådana som någon annan har skrivit.”
Vainajaiset är Kyllönens (f. 1975), hemma i Tammerfors, tredje roman.
Runebergspriset är ett litteraturpris som utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands svenska författareförening. Priset instiftades år 1986. Priset utdelas årligen i Borgå på Runebergsdagen den 5 februari, dagen för vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Prissumman är 20 000 euro.

Foto: Outi Paappanen.