Siirry sisältöön

Porvoonjoen vuollejokisimpukat kartoitetaan Vanhan kaupungin sillan työmaan alueelta

Vanhan Porvoon sillan korjaustyö eli käytännössä uuden sillan rakentaminen alkaa arvioiden mukaan loppuvuodesta 2022 tai alkuvuonna 2023.

Vanhan Porvoon silta.

On mahdollista, että Porvoonjoessa, työmaan vaikutusalueella on suojeltuja vuollejokisimpukoita (Unio crassus) ja niiden esiintyminen on kartoitettava sukeltamalla.
Sukellustyö suoritetaan näillä näkymin heinäkuun loppupuolella. Sukellustyö ei estä vesiliikennettä joella, mutta sukellusalue saatetaan joutua rajaamaan poijuilla sukeltajien turvallisuuden vuoksi. Työn kesto on 2–3 päivää.

Mikäli alueelta löytyy vuollejokisimpukkaa, siirretään ne ennen töiden aloittamista Uudenmaan ELY-keskuksen myöntämän luvan mukaisesti noin 140 metrin päähän sillasta ylävirtaan, jossa on aikaisemmissa sukelluksissa todettu vuollejokisimpukkaesiintymiä.
Porvoonjoessa tiedetään muitakin vuollejokisimpukan esiintymispaikkoja, mutta Vanhan Porvoon sillan alueelta esiintymiä ei ole aikaisemmin tutkittu.

Nykyinen puukantinen teräspalkkisilta tullaan korvaamaan perinteisemmällä puusiltarakenteella, joka on suunniteltu sopivaksi Porvoon kansallismaisemaan.
Uudessa sillassa huomioidaan myös paremmin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuus. Rakennustöiden ajaksi nykyisen siltapaikan eteläpuolelle pystytetään väliaikainen silta kevyelle liikenteelle.