Siirry sisältöön

Suositus koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi harrastustoiminnassa

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet nopeasti myös Porvoossa, ja kaupungissa on tapahtunut monta massa-altistumista virukselle viime päivinä.

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet nopeasti myös Porvoossa, ja kaupungissa on tapahtunut monta massa-altistumista virukselle viime päivinä.

– Tartuntoja ja altistumisia on tapahtunut lokakuussa huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin syksyllä. Näyttää valitettavasti siltä, että epidemiatilanne pahenee kaupungissa, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kertoo. 

Kaupungin johtoryhmä kokoontui 15. lokakuuta, ja päätti uusista suosituksista koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Kaupunki suosittelee, että kasvomaskeja käytetään jatkossa myös yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa sekä sisä- että ulkotiloissa. Vanhempien tulisi myös käyttää kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa.

Kaupunki suosittelee lisäksi, että HUS:in uutta harrastustoimintaa koskevaa suositusta sovelletaan myös Porvoossa maanantaina 19. lokakuuta alkaen.

– Vetoamme kuitenkin, että suosituksia noudatetaan mahdollisuuksien mukaan jo tulevana viikonloppuna. Erityisesti eri tilaisuuksien järjestäjien tulee harkita yli 50 henkilön kulttuuri- ja urheiluharrastustilaisuuksien välttämättömyyttä ja myös mahdollista perumista, ettei uusia massa-altistumisia pääsisi tapahtumaan, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula painottaa.

Uusi harrastustoiminnan suositus koskee urheiluseuroja, kansalais- ja työväenopistojen kursseja, taideoppilaitoksia (esimerkiksi tanssi-, teatteri-, musiikki- ja kuvataideoppilaitokset) sekä ryhmäharrastuksia (esimerkiksi partio, orkesteri- ja kuorotoiminta). Harrastustoimintaan osallistuvia kehotetaan käyttämään kasvomaskia 15-vuotiaasta alkaen THL:n suositteleman ikärajan mukaisesti. Harrastusryhmän koon suositellaan olevan alle 20 henkilöä, ja lisäksi ryhmien toiminnalle annetaan myös muita ohjeita. 

Suosituksen mukaan suuria kulttuuri- ja urheiluharrastetapahtumia, kuten näyttelyt, konsertit, urheiluturnaukset, ei tulisi järjestää. Jos tällainen tapahtuma katsotaan ehdottoman perustelluksi, pitäisi osallistujien kokonaismäärä rajoittaa alle 50 henkilöön ja järjestää tapahtuma ilman yleisöä. Jos yleisöä tulee kuitenkin paikalle, tapahtumajärjestäjän tulisi mahdollisuuksien mukaan edellyttää tapahtumaan osallistuvilta kasvomaskin käyttöä tiedottamalla siitä etukäteen.

– On myös syytä muistaa, että harrastuksiin saa osallistua vain terveenä. Pitää siis olla täysin oireeton, lieviäkään oireita ei saa olla, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen painottaa.

– Seuraamme tiiviisti alueen koronatilanteen kehitystä ja muiden viranomaisten suosituksia, ja tiedotamme uusista suosituksista tarvittaessa päivittäin, Jukka-Pekka Ujula kertoo.

Porvoon kaupunki on jo aikaisemmin suositellut:

  • etätyön tekemistä
  • yksityistilaisuuksien koon rajoittamista 20 henkilöön
  • kasvomaskeja käytetään julkisessa liikenteessä, yleisötilaisuuksissa ja julkisissa sisätiloissa kuten kaupoissa
  • kasvomaskeja käytetään nuorisotyössä sekä Linnankosken lukiossa, Borgå gymnasiumissa Haaga-Heliassa, Careeriassa, Practicumissa, Laureassa sekä Borgå Folkademi/Akaniassa
  • vapaa-ajan opiskelijatapahtumia supistetaan
  • kaikki porvoolaiset lataavat Koronavilkkusovelluksen
  • yhdistyksille on annettu ohjeistus kokoontumisten ja tilaisuuksien järjestämiseen