Hoppa till innehåll

En lugn byidyll i Hindhår

” Vi är nu i en sådan livssituation att vi vill ha lugn och ro”, säger Gun Geisor. I Hindhår kan man bo ute på landet och njuta av idylliska vyer men ändå vara nära Borgå centrum.

Fredrik och Gun Geisor har bott redan 25 år i Borgå. Livet har går åt olika håll och byggprojekt har gjorts enligt egna behov. Fredrik är pensionär och Gun jobbar som ungdomsarbetare. Fredrik är hemma från Åbo och Gun från Ekenäs, de har fyra pojkar, varav ena bor hemma och resten är ute i världen.

– ”Vi har flyttat till mindre hus när barnen flyttat bort.  Huset som nyss blivit klart är vårt tredje Heikiushus”, säger Fredrik Geisor.

Heikiushusen är ett finlandssvenskt familjeföretag från Österbotten som specialiserar sig på att bygga färdiga väggelelement. Husen monteras sedan direkt på tomten.

Fredrik och Gun Geisor njuter av Hindhår byidyll

Byidyllen i Hindhår lockade till sig

– ”Motorcykellivet har varit aktuellt för oss nu i tre somrar och vi har kört omkring Borgå. Hindhår har klart dragit till sig och här finns otroligt vackra områden som blir mellan Borgå och Sibbo. Gamla kungsvägen är så vansinnigt vacker speciellt nu med höstens färger”, påpekar Fredrik.

Hindhår bjuder på äkta byastämning med aktiviteter och liv på byn. Det ordnas bland annat volleybollturneringar ned vid ån på sommaren. Staden har tomter till salu och familjen Geisor beslöt sig för att nappa på en.  

– ”Vi är nu i en sådan livssituation att vi vill ha lugn och ro men vill inte leva helt ute i ödemarken. Det är kort väg in till stan och vi har i själva verket tågskenor helt i närheten. Det är roligt att följa med museitåget och jag har faktiskt börjat fundera på att jag borde äga en resinacykel”, skrattar Gun.

Enligt familjen Geisor finns det tillräckligt stora tomter i Hindhår. Den de valde har en stor åker på baksidan och den slutar i en bäck.

– ”Man kan räta ut ögonen här, grannarna är inte för nära”, anger Fredrik

Drömmets hem i Hindhår eller en till etapp på resan?

– ”Never say never! Man vet ju inte vad man hittar på till nästa. Som ung skulle man ju inte tro att man bygger fem hus. Dessutom är det inte enbart väggarna som skapar hemmet”, påpekar Gun.

Enligt Gun gick lovprocessen med staden smidigt och problemfritt. Staden bjöd på personlig service och allting gick att sköta digitalt hemifrån. Det gick också att ändra på saker i efterhand.

– ”Vi har alltid bott nära havet men inte järnvägsskenorna. Nu har vi spåren nära och jag kan tänka mig rida på en häst efter tåget som i cowboyfilmerna”, skrattar Fredrik.