Hoppa till innehåll

Gabriel och Natalia förälskar sig

Gabriel Linsén bodde på Kyrkogatan och familjen Borenius på Berggatan och deras hus hade en gemensam trädgård. Familjen Borenius dotter Natalia satt ofta i trädgårdens syrenkoja och den blyge Gabriel funderade hur han skulle kunna närma sig den unga damen. Slutligen beslutade han att lämna en träffinbjudan i syrenkojan på en liten papperslapp. Natalia svarade ja, de förälskade sig, gifte sig och levde lyckliga alla sina dagar.

För Natalia gick det inte helt så som hon hade planerat, när hon förälskade sig i en musiker. När Natalia var ung var hon den första Borgåbon som hade en symaskin. Natalias bror avskydde dess knäppande ljud och sade att han aldrig gifter sig med en kvinna som använder symaskin. Natalia å sin sida sade till sin musikerbror att hon aldrig tänker gifta sig med en man som gnider på en fiol! Och senare gifte hon sig med musikläraren Gabriel Linsén och brodern tog en ivrig sömmare till sin fru.

Ett lyckligt konstnärspar

Tidvis drabbades paret av penningbekymmer och familjen hade svårt att klara sig med lärarens och organistens låga lön. Natalia ville delta i försörjningen av familjen och funderade ett intressant yrke för sig själv. Fotograferingen intresserade henne och Gabriel ordnade henne en möjlighet att studera ett år, vilket dåförtiden var sällsynt för en husmor.

Borgåborna uppskattade konstnärsparet och på deras silverbröllopsdag fick de offentligt erkännande när författaren Vilhelmina Nordström gav sin dikt rubriken “Taiteilijapari Linsénille”. Paret har begravts på Näsebacken.

Källor:
• Nationalbiografin: Linsén, Gabriel.
• Mäkelä-Alitalo, Anneli 2004. Borgå stads historia III:2. 1879-1918.

Intervju:
• Nymark, Lisbeth 30.6.2011. Borgå turistguider rf
• Kurki, Katja & Aatelo, Maija 21.9.2011. Borgå turistguider rf