Hoppa till innehåll

Exponerad tid

Paula Salmela
30.3–5.5.2024

Paula Salmela som bor i Tammerfors och som länge har varit verksam i Borgå presenterar i sin utställning i Galleri Gamla Kaplansgården verk som baserar sig på svartvita fotografier som togs i hennes barndomshem. Bildmaterialet bjuder på en personlig inblick i det finländska familjelivet från slutet av 1950-talet till 1960-talet.

Pappan till familjen med tre barn var intresserad av fotografering, framkallande av fotografier och smalfilmning. När Paula Salmela började systematiskt gå igenom familjens stora negativsamling blev hon överraskad av att många av fotografierna var tagna av mamman.

”Ett särskilt viktigt tema blir mammas blick. Hur hon såg oss barnen och hur hon bevarade vår vanliga vardag”, berättar Paula Salmela.

Salmelas mamma Sylvi föddes år 1936 och blev två gånger tvungen att lämna Karelen med sin familj. Tre år av sin barndom var hon krigsbarn i Sverige. Paula Salmela beundrar sin mammas optimistiska och vetgiriga karaktär.  Av mamman har det lagts fram en ungdomsbild i vilken man kan känna lekfull glädje och en förälskad blick, med fjärilar i magen framför allt nytt och underligt i den nya hemkommunen Mänttä.

Paula Salmela har en stark bakgrund som skulptör och även nu definierar tredimensionaliteten och rumsligheten uthängningen i utställningen. ”I denna utställning visar jag min egen skulpturala och rumsliga tolkning av teman i familjefotografierna. Jag har slagit samman fotografier och föremål som för mig innehåller många minnen, såsom pimpelmormyskor och beten som min far har gjort själv.”

Skulptörerna är enligt Paula Salmela kinestetiska, sensibla för känslor, och hugger sig ganska spontant i arbetet. När hon utforskade fotografierna och gjorde föremålsmontagen har hon sakta fått närma sig sin egen barndom och ungdom och jämföra sin mammas liv med sitt eget. Det är bra att ställa den gångna tidens betydelser på sin plats och vittna att kärleken bär.

Tiina Nyrhinen

Salmelas arbete har understötts av Centret för konstfrämjande.

Galleri Gamla Kaplansgården, Mellangatan 13, Borgå.
30.3-5.5.2024 tis-sön kl. 10-16.
Fritt inträde.