Siirry sisältöön

Uusia koronarajoituksia ja suosituksia Porvooseen 27.11.2020

Porvoon kaupunki ottaa käyttöön uusia rajoituksia ja suosituksia, joiden avulla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä alueella. Rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 30.11.–20.12.2020. Tilannetta seurataan, ja muutoksiin reagoidaan tarvittaessa.

Porvoon kaupunki ottaa käyttöön uusia rajoituksia ja suosituksia, joiden avulla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä alueella. Rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 30.11.–20.12.2020. Tilannetta seurataan, ja muutoksiin reagoidaan tarvittaessa.

– Koronatilanteen kiristymien ja uudet rajoitukset tuntuvat varmasti ikäviltä ja raskaalta meidän kaikkien mielestä. On kuitenkin tärkeää, että sitoudumme kaikki yhdessä noudattamaan rajoituksia, turvavälejä, hygieniaohjeita ja käyttämään kasvomaskeja – ehkä näin onnistumme kääntämään tilanteen parempaan suuntaan jouluksi. Yhdessä tästä selviämme, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula painottaa.

– Muistetaan myös, että meillä on paljon mahdollisuuksia jatkaa yhteydenpitoa ja harrastuksia turvallisesti. Kirjastolla on esimerkiksi runsaasti digitaalisia palveluja, kulttuuria voi seurata etänä monipuolisesti Digitaaliset kulttuuripalvelut -sivustolta, ja kaupungin nettisivuilla on koottu paljon vinkkejä virtuaalisiin ajanvietepalveluihin. Porvoolla on myös upeat ulkoilumahdollisuudet, Ujula jatkaa.

Tiloja pannaan kiinni ja harrastustoimintaa keskeytetään

Kaupunki sulkee kaikki hallinnoimansa yleisölle avoimet asiakastilat, kuten kirjastot, kulttuuri- ja liikuntatilat lukuun ottamatta välttämättömien palveluiden ja asioinnin tiloja. Asiointi ja palvelut toimivat pääsääntöisesti digitaalisesti ja puhelimitse.

Kirjastossa jatkuvat varausten noutopalvelu sekä pika-asiointi ja viranomaisasiointi tietokoneella ajanvarauksella. Myös nuorisotilat ovat kiinni, mutta nuorisotyöntekijät jatkavat toimintaansa ulkona, kouluilla ja digitaalisesti. Nuoristyöntekijät tapaavat erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja nuoria turvallisesti edelleen sovitusti myös sisätiloissa. 

Kaikki kaupungin järjestämä harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa ja yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä perutaan. Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua ulkona, mutta vain oman harjoitusryhmän kanssa jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä. Uusia vuoroja ei myönnetä.

Ulkokentät ovat kaupungin asukkaiden käytössä, silloin kun siellä ei järjestetä lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Valvontaa kentillä lisätään. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina. Koululiikunta toteutetaan ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa sisäliikuntatiloissa.

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle opetus- ja kulttuuriministeriön määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja opetus- ja kulttuuriministeriön apurahaurheilijoille yhteistyössä pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian kanssa.

– Suosittelemme vahvasti, että myös yksityiset toimijat noudattavat samoja rajoituksia, Jukka-Pekka Ujula vetoaa.

Musiikkiopisto ja taidekoulu siirtyvät etäopetukseen. Kansalaisopiston tilat suljetaan, mutta osa kursseista jatkuu etäopetuksena. Borgå Folkakademi on ilmoittanut noudattavansa samaa menettelytapaa.

Monet peruspalvelut jatkuvat, maskisuositus laajenee työpaikoilla

Valtaosa sosiaali- ja terveyspalveluista jatkuu toistaiseksi, eikä varattuja aikoja peruta. Myös varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja iltapäiväkerhojen toiminta jatkuvat noudattaen hygienia- ja turvaohjeita sekä kasvomaskien käyttösuosituksia.

Kaupunki suosittelee, että etätyötä tehdään kaikilla työpaikoilla, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, tulisi kasvomaskia käyttää kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulisi porrastaa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 30.11.–18.12.2020 kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n ohjetta. Korkeintaan 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, kuten lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista.

Kaupunki suosittelee lisäksi, että lähikontaktit rajoitetaan omaan perheeseen tai pysyvyydeltään perheeseen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Pienimuotoisia muistotilaisuuksia voidaan järjestää.

Koronatilanne on heikentynyt nopeasti myös Porvoossa

Koronatilanne on heikentynyt nopeasti koko Uudellamaalla, ja tartuntojen ja joukkoaltistumisten määrä on kasvanut voimakkaasti myös Porvoossa. Uusimaa täyttää nyt epidemian vakavimman vaiheen eli leviämisvaiheen kriteerit. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve on kasvanut Uudenmaan alueella huolestuttavasti, ja tartunnat ovat siirtymässä myös vanhempiin ikäluokkiin.

– Varsinkin joukkoaltistusten voimakas kasvu asettaa tartuntojen jäljityskapasiteetin koville. Pääkaupunkiseudulla on jo nähty, kuinka viiveet tartuntojen ja altistuneiden jäljityksessä kasvavat kuormituksen lisääntyessä. Tämä puolestaan johtaa nopeasti siihen, että epidemia ei ole enää hallinnassa ja tartunnat lisääntyvät holtittomasti. Jäljityskapasiteetti on ollut kovilla myös Porvoossa tällä viikolla, johtava lääkäri Kati Liukko kertoo. 

– Porvoolaiset liikkuvat paljon Porvoon ja pääkaupunkiseudun välillä työn, asioinnin ja harrastusten vuoksi. Tämä koskee myös nuoria. Yhä suurempi osa tartunnoista ja altistuksista tulee Porvoon ulkopuolelta, muualta Uudeltamaalta ja erityisesti pääkaupunkiseudulta. Siksi on tärkeää, että myös Porvoo tiukentaa koronarajoituksia, tartuntataudeista vastaava apulaisylilääkäri Jeff Westerlund painottaa.  

Uudet rajoitukset ja suositukset perustuvat aluehallintoviraston määräyksiin sekä valtioneuvoston ja Uudenmaan alueen alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksiin. Porvoo koordinoi toimintaansa myös pääkaupunkisedun kaupunkien toimenpiteiden kanssa.

– On tärkeää pystyä suojaamaan riskiryhmiä, joille epidemia on kaikkein vaarallisin. Pyrimme myös mahdollisuuksien mukaan lieventämään rajoitusten aiheuttamia kielteisiä sosiaalisia ja sivistyksellisiä vaikutuksia erityisesti lapsille, nuorille ja muille erityisryhmille, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen jatkaa. 

Uudet rajoitukset ja suositukset

Kompassi ja asiakaspalvelu

Kaupungin palvelupiste Kompassi suljetaan asiakaskäynneiltä. Se palvelee kuitenkin asiakkaitaan arkisin klo 9–16 numerossa 020 692 250 ja sähköpostilla kompassi@porvoo.fi. Kaupungin kanssa voi asioida myös sähköisesti osoitteessa ePorvoo.fi.

Toimipisteen ollessa suljettu Kompassissa ei voi maksaa kaupungin lähettämiä laskuja. Myös kalastusluvat tulee ostaa verkkopalvelusta osoitteesta www.kalakortti.com.

Kompassista voi kuitenkin varata ajan välttämätöntä asiointia varten. Välttämättömänä asiointina pidetään muutoksenhakua kaupungin päätöksiin ja asiakirjoihin tutustumista. Myös nämä asiat kehotetaan hoitamaan ensisijaisesti sähköisesti.

Kaupungille toimitettavat asiakirjat voi jättää Kompassin postiluukkuun, Rihkamatori B.

Muut asiakaspalvelupisteet

Kaikki asiointi kaupungin kanssa hoidetaan ensisijaisesti sähköisesti tai puhelimitse. Välttämättömissä tilanteissa tapaamiset sovitaan erikseen. Tietoa kaupungin palveluista ja miten ottaa yhteyttä, löytyy kaupungin verkkopalvelusta www.porvoo.fi

Kirjastot

Pääkirjaston ja lähikirjastojen tilat on suljettu asiakkailta 30.11.–20.12.

Kirjaston aineistoa voi kuitenkin varata Helle-verkkokirjaston kautta. Varauksia voi noutaa pääkirjastosta, lähikirjastoista ja kirjastoautosta sekä palauttaa niihin lukuun ottamatta Kerkkoon kirjastoa. Myös pääkirjaston palautusluukku on avoinna. Laina-aikoja pidennetään 20.12. asti.

Verkkokirjaston lisäksi kirjaston e-palvelut, kuten e-kirjat, -lehdet, musiikki ja elokuvat ovat asiakkaiden käytössä. Myös digitukea tarjotaan etänä.

Asiakkailla on mahdollisuus käyttää asiakastietokonetta välttämättömiin pikaisiin verkkoasiointeihin. Aika tulee varata etukäteen kirjastojen asiakaspalvelusta: pääkirjasto puh. 019 520 2418, paakirjasto@porvoo.fi; Gammelbackan kirjasto puh. 040 197 7212 ja Kevätkummun kirjasto puh. 019 520 2410.

Kirjaston järjestämiä tapahtumia, kirjavinkkauksia ja satuhetkiä voi seurata striimattuina kirjaston Facebook-palvelussa.

Kulttuuripalvelut

Kaupungin kulttuuri- ja näyttelytilat sekä museot ovat kiinni 30.11.–20.12. Kaupungin ylläpitämistä tiloista suljettuina ovat Taidehalli, Galleria Vanha Kappalaisentalo ja J. L. Runebergin koti. Lisäksi Walter Runebergin veistoskokoelma on talvisin suljettu.

Myös Porvoon museon ylläpitämät museot Holmin talo ja Vanha raatihuone sekä Taidetehtaan ja kulttuuritalo Grandin kulttuurisalit on suljettu.

Kulttuuritapahtumat ja kulttuurin työpajatoiminta on peruttu 20.12. asti. Kaupungin itsenäisyyspäivän konserttia voi kuitenkin seurata suorana lähetyksenä 6.12. klo 14 kaupungin YouTube-kanavalta. Myös joulurauhan julistus lähetetään tallenteena verkon kautta jouluaattona 24.12.

Kulttuurista voi nauttia myös etänä monipuolisesti. Tarjontaa on laajasti ja uusia tuotantoja julkaistaan jatkuvasti. Digitaaliset kulttuuripalvelut -sivustolta löytyy erilaisia konsertteja, satutunteja, askartelupajoja ja vaikkapa taiteilijahaastatteluita.

Taiteen perusopetus

Porvoonseudun musiikkiopisto ja Porvoon taidekoulu siirtyvät etäopetukseen.

Musiikkileikkikoulut jatkuvat päiväkodeissa. Muut musiikkileikkikoulut siirtyvät etäopetukseen.

Taidekoulussa iltapäiväkerho Konstikas jatkuu jaettuna pienryhmiin.

Kaupunki suosittelee lisäksi, että yksityiset taiteen perusopetuksen järjestäjät toteuttavat loppukauden opetuksen etäopetuksena.

Kansalaisopisto

Kansalaisopiston kaikki kurssit siirtyvät 30.11. alkaen etäopetukseen lukukauden loppuun asti. Jos etäopetus ei ole mahdollista, niin kurssi keskeytetään ja siirretään toiseen ajankohtaan. Kansalaisopisto tiedottaa järjestelyistä osallistujille erikseen. Osa luennoista striimataan.

Uimahalli

Uimahalli on suljettu kaikilta käyttäjiltä 30.11.–20.12.

Liikuntasalit ja ulkoliikuntapaikat

Koulujen liikuntasalit ovat vain koulujen käytössä.

Kaikki kaupungin järjestämä harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa ja yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä perutaan. Kaupunki suosittelee, että yksityiset toimijat noudattavat samoja rajoituksia.

Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua ulkona, mutta vain oman harjoitusryhmän kanssa jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla. Uusia vuoroja ei myönnetä 26.11. tilanteen jälkeen. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä.

Ulkokentät, kuten Tekojää ja muut jääkentät, ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan ulkopuolella kaupungin asukkaiden käytössä. Valvontaa kentillä lisätään. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina. Koululiikunta toteutetaan ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa sisäliikuntatiloissa.

Ulkoilualueet, kuten lähiliikuntapaikat, ulkoilureitit ja luontopolut ovat kaikkien asukkaiden käytössä. Samoin kuntoportaat ja ulkona sijaitsevat kuntovälineet. Kokonniemen talviuintipaikkaa voi käyttää, mutta pukukopit ovat kiinni. Ulkoilumajat on suljettu.

Nuorisopalvelut

Nuorisotilat ovat kiinni 30.11.–20.12. asti. Nuorisotyöntekijät jatkavat toimintaansa ulkona, kouluilla ja digitaalisesti. Lisäksi he tapaavat edelleen erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja nuoria turvallisesti ja etukäteen sovitusti myös sisätiloissa. 

Nuorten neuvonta- ja ohjauspiste Ohjaamo palvelee etänä ja ajanvarauksella. Bänditilat on suljettu.

Kaikki nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa joko puhelimitse, WhatsAppilla, sähköpostilla ja nuorisopalvelujen Instagram-tilin kautta.

Nuorten tapahtumia ja tilaisuuksia järjestetään digitaalisesti nuorisopalveluiden eri kanavilla. 

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Sosiaali- ja terveyspalvelut jatkuvat toistaiseksi, eikä varattuja aikoja peruta. 

Kaikessa asioinnissa suositellaan kasvomaskin käyttöä ja että paikalle saavutaan mahdollisimman pienellä kokoonpanolla, mieluiten ilman saattajaa. Esimerkiksi neuvoloissa molemmat vanhemmat voivat tulla vastaanotolle, mutta mahdollisuuksien mukaan sisaruksia ei oteta mukaan. 

Omenamäen palvelutalon ruokailu ja neuvontapiste Ruori suljetaan ulkopuolisilta kävijöiltä 30.11.–20.12. Ruori palvelee puhelimitse ja sähköpostitse arkisin klo 9–15, puh. 040 676 1414 ja ruori@porvoo.fi.

Muita tiloja

Gammelbackan hyvinvointikeskus, Gammelbackan monitoimitalon Alvarinkulma sekä Lundintalo ovat kiinni 30.11.–20.12.2020.