Hoppa till innehåll

Öppet hus i verkstaden

I verkstaden på andra våningen på huvudbiblioteket hålls öppet hus två gånger i månaden hela hösten.

I verkstaden kan man använda och testa på olika apparater. Till utrustningen hör 3D-printer, vinylskärare, värmepress, pinsmaskin, lamineringsmaskin, digitaliseringsutrustning och symaskin.

Med 3D-printern kan man skriva ut små föremål i plast. Med värmepressen kan man trycka en bild på en t-skjorta, tygkasse eller annat tyg. Innan tryckningen skrivs den valda bilden ut med vinylprintern. Med vinylskäraren kan man också skriva ut klistermärken i olika storlek.

Med pinsmaskinen kan man göra pins, med lamineringsmaskinen kan man laminera skyltar eller liknande. Med digitaliseringsutrustningen kan man spara gamla VHS-kassetter, diabilder eller LP-skivor i digital form och med symaskinen kan man till exempel förkorta byxor eller sy gardiner.

Verkstaden håller öppet hus lördagar 10.9, 8.10 och 19.11 kl. 10-14 samt tisdagar 20.9 och 1.11 kl. 15-19. Under höstlovsveckan tisdagen 18.10 är det öppet hus kl. 12-18. Lördagen 10.12 är det julklappsverkstad kl. 10-14.

Då finns det flera personer på plats som förevisar utrustningen och hjälper med att använda apparaterna. Besökare i alla åldrar är välkomna.

Att använda verkstadens utrustning är gratis, men för några av apparaterna betalar man självkostnadspris för materialet. Om du vill trycka en egen bild på tyg, så ta med till exempel en enfärgad t-skjorta (100 % bomull) och en bild i digitalt format. Biblioteket har också ett antal t-skjortor och kassar till salu.

Andra liknande evenemang