Hoppa till innehåll

Målningar

Ritva Larsson
11.4-29.6.2024
Svalåkerns servicehem

På utställningen visas mina nyare verk med betoning på stadslandskap. Jag ser på landskap i ett brett perspektiv, med finns både stadslandskap som formats av människan och människor i staden. Min hemstad Helsingfors är en intressant och givande plats för bildskapare på det sättet, att det finns ett synnerligen brett utbud av motiv för en landskapsmålare. Det finns byggd miljö, skog, skötta parker, till och med husdjur och framför allt vatten, vilket är ett viktigt element för mig själv som konstnär.

Jag utbildade mig till målare i tidigare Lahden taideinstituutti, där jag fick examen som bildkonstnär år 2009. Till min andra utbildning är jag magister i samhällsvetenskaper, socialarbetare. Under hela min karriär som konstnär jag arbetat med några teman, av vilka ett starkt tema har varit och kommer att vara dessa stadsvyer. Jag tycker att ett landskap som skapats med helt traditionella metoder kan vara intressant och till och med representera det moderna, i ordets goda bemärkelse.

Jag arbetar huvudsakligen med akvarell- och oljefärger, med vilka jag har målat verken också på denna utställning. Båda har sina begränsningar och möjligheter. Det går inte att åstadkomma akvarellens luftighet med oljefärger, medan oljefärgen erbjuder en bred omfattning av uttryckssätt, med vilka man kommer djupare eller längre in i motivet.

Eftersom bilderna är föreställande, krävs det inte långa förklaringar för att man ska förstå dem. Jag hoppas verkligen att denna utställning kan ge besökarna gott humör och hämta med sig lite skönhet i stunden.

Det sägs att konst uppstår slutgiltigt först då någon tittar på verket. En målning är som en bra roman, det uppstår olika känslor och tankar då man läser boken eller tittar på bilden vid olika tidpunkter och i olika sinnesstämningar. Välkommen och titta!

Konstutställningen i Svalåkerns servicehem 11.4-29.6.2024.
Tarkmansvägen 8, 06150 Borgå.