Hoppa till innehåll

Inge-Maj Eriksson (1942-2020) minnesutställning

Öppet 8.9 – 1.10.2023, tis-sön kl. 10-16.
Galleri Gamla Kaplansgården, Mellangatan 13, Borgå.
Fritt inträde.

Minnesutställningen är ett hommage till Borgåkonstnären Inge-Maj Eriksson. Den är retrospektiv med fokus på 1980- och 1990-talen och presenterar till exempel tidiga blomstilleben, färgstarka gouacher och verk ur den känsliga serien Fragment av himmel och hav.

Utställningen är kuraterad av konstnärens döttrar Filippa Hella och Margaretha Jämbäck. I samband med utställningen publiceras en katalog med rikligt bildmaterial.

Inge-Maj Erikssons färgvärld är unik och koloriten ofta intensiv. I sin bildkonst använde hon tekniker som olja, gouache, akvarell, akryl och collage. Impressioner från skärgården och resor var viktiga inspirationskällor. Stämningarna i hennes verk kan vara poetiskt drömlika och ofta också gåtfulla, men i vissa verk finns även mörkare och allvarligare undertoner. Erikssons konstnärsbana sträckte sig från början av 1970-talet till år 2015.

Inge-Maj Eriksson debuterade vid De ungas utställning i Helsingfors konsthall år 1973. Hon var medlem i Konstförening i Borgå ända sedan den grundades år 1966 och blev senare hedersmedlem. Eriksson studerade vid Konstindustriella högskolan åren 1963–1964 och vid UCLA Extension, Santa Monica Art Studio i Los Angeles åren 1992–1993. Hon höll sina första separatutställningar i Konstsalongens källare i Helsingfors år 1984 och i Borgå år 1986 på Galleri Gamla Kaplansgården.

Vid mitten av 1980-talet målade Eriksson färgsprakande interiörer i gouache, i bilderna återfinns gungande kristallkronor och många fascinerande detaljer. Hon fick även epitetet Borgås Chagall och har beskrivits som en mästare i färg. I serien Fragment av Himmel och hav från slutet av 1980-talet har konstnären med en sensibel palett fångat en evig och immateriell skirhet. Eriksson höll under sin konstnärskarriär kontinuerligt utställningar i Borgå och på Konstsalongen och Laterna Magica i Helsingfors. Hon var även mångårig lärare vid Borgå konstskola och det konstpedagogiska arbetet var för henne en hjärtesak.