Hoppa till innehåll

Fredrikas trädgård

Öppet
Sommar 2.5–4.9 mån–sön kl. 10–16,
stängt på midsommaren 24.-25.6.2022
Under vintern stängt.

Alexandersgatan 3, 06100 Borgå
tfn 040 489 9900
runeberg@porvoo.fi

När Runebergs flyttade in i det stora huset 1852 var trädgården redan till en del grundad. Familjen var stor och trädgården var en nyttoträdgård med grönsaker och frukt. Fredrika planterade bland annat ett äppelträd åt alla sina sex söner. Senare när familjen blev mindre och man slutade fira sommar i skärgården, fick perennerna en större roll i trädgården.

Blomsterträdgården

Fredrika älskade skönhet och trädgårdsskötsel. Hon var vida känd för sin trädgårdshobby och hade kontakt med andra likasinnade. Med dem brevväxlade Fredrika flitigt och hon beställde även frön utomlands ifrån.

Trädgården som Fredrika planerade finns kvar med en stor artrikedom. I vackra grupperingar finns gamla rosor, pioner, heliotroper och liljor samt äppel-, päronträd och bärbuskar. I trädgården finns även en syrenberså och skaldens favoritblomma liljekonvalj. Trädgården är en av landets bäst bevarade historiska stadsträdgårdar.

Krukväxter

I mitten av 1800- talet uppstod ett stort intresse i Finland för krukväxter och sk. fönsterträdgårdar. Fredrikas fönsterträdgårdar var stadens ståtligaste. I hemmet återfinns en betydande samling av Fredrikas sticklingar, numera sällsynta krukväxter från 1800-talet. I Fredrikas egen anteckningsbok finns del goda och beprövade råd för trädgårdsskötsel.