Hoppa till innehåll
Vinnare av Luomu SM 2024 -

Lohis kök eftersträvar perfektion

Produktionschef Johannes Lohi väljer ekologiskt när priset, tillgången och kvaliteten är rätt.

Porvoon keskuskeittiön näkymiä ja Johannes Lohi.

Få proffs inom matbranschen har en lika stor och krävande kundkrets som produktionschef Johannes Lohi i centralköket i Borgå. Lohi ska förse cirka 10 000 skolelever och daghemsbarn med mat, och de äter inte om inte maten är god. Därför besöker Lohi också flitigt skolorna och lyssnar noga på eleverna.

”Utgångspunkten är att det ska bli så lite svinn som möjligt och då är matens smak och konsistens nyckelfaktorer. Vi har byggt upp en helhet som har som mål att när de portioner som vi har förberett slutligen tillreds på plats innan de serveras, så ska de vara perfekta.”

Det lämnas ingen plats åt slumpen i det här arbetet. Centralköket vid Harabackagatan fungerar som en schweizisk klocka och alla arbetsskeden från val av råvaror till förberedande, transport och tillredning av matportionerna är noga planerade. Produktionen, som är i samma storleksklass som fabriksproduktion, sköts av endast tolv personer.

Borgå kosttjänster är också vinnare i FM-tävlingen för ekologisk mat Luomu SM 2024. I tävlingen belönas privata och offentliga aktörer som har ökat användningen av ekologiska produkter mest. Vinsten berodde särskilt på att mjölken har bytts ut mot ekologisk mjölk, men också många andra råvaror är ekologiska – om det bara passar in i helheten.

Helheten avgör. Vi väljer gärna ekologiska varor när priset, tillgången och kvaliteten är rätt.
Johannes Lohi, produktionschef

Text Jouni Kantola / Foto Kaisa Viitasalo