Sivistyslautakunnan päätökset 11.10.2018
Talousarviomuutos, sivistystoimi
Sivistysjohtajan muutetun esityksen mukaan tehtäväalueita kehotetaan säästäväisyyteen ja hankintoja jotka eivät ole aivan välttämättömiä siirretään ensi vuodelle.
Sivistyslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle 1 463 000 euron lisämäärärahan myöntämistä sivistystoimen vuoden 2018 talousarvioon.
Sivistysverkkoselvityksen toinen vaihe
Puheenjohtaja von Schoultz esitti jäsen Hammarströmin kannattamana seuraavan muutosesityksen:
”Sivistyslautakunta katsoo tehtyyn sivistysverkkoselvitykseen perustuen, että sivistyspalveluita tulee tarjota Porvoon keskustassa aikaisempien päätösten mukaisesti ja kylärakenneselvityksessä määritellyissä palvelukylissä tai näiden läheisyydessä myös tulevaisuudessa. Jotta voidaan selvittää palvelutarpeet tarkemmin ja sivistyspalveluiden kehittämiseksi pitkäjänteisesti sivistyslautakunta päättää, että sivistystoimi valmistelee alueelliset palvelutarvekartoitukset sivistyslautakunnan käsiteltäväksi. Sivistystoimen alueellisten palvelutarvekartoitusten laadinta-aikataulu on kytköksissä toimitilajohdon tilaamiin rakennusten kuntokartoituksien valmistumisiin. Sivistyslautakunta päättää laatia sivistystoimen alueelliset tarvekartoitukset tulevien projektisuunnitelmien pohjaksi seuraavasti: - Hinthaaran sivistyskeskus - Porvoon Pohjoinen alue (Kerkkoon ja Tuorilan koulujen oppilaaksiottoalueet) - Porvoon Itäinen alue (Ilolan koulun ja Sannäsin skolanin oppilaaksiottoalueet sekä esiopetus) - Porvoon Eteläinen alue (Epoon koulun oppilaaksiottoalue sekä Epoon ja Bjurbölen päiväkoti) - Gammelbackan alue (Peipon ja Pääskytien koulujen oppilaaksiottoalueet) - Keskusta-alueen päiväkodit (mahdollinen päiväkoti Suiston alueella) - Kokonniemen alueen liikuntapaikat Muita palvelukartoitusselvityksiä voidaan myös tehdä. Sivistystoimen alueellisen palvelutarvekartoituksen lähtökohtana on ollut alueen koulutuspalveluiden järjestäminen huomioiden varhaiskasvatuspalveluiden järjestämisen alueella. Lisäksi kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut huomioidaan ja kartoitetaan osana kunkin alueen tarvekartoitusta, kuten esim. lähiliikunta-alueet ja nuorisopalvelut. Lisäksi tehdään erillisiä tarvekartoituksia esim. Övikin leirialueen, Taiteilijatalon ja Porvoon Talon osalta. Liikuntaselvitys valmistui lokakuun alkupuolella ja käsitellään sivistyslautakunnassa vuoden 2018 aikana ja siihen perustuvat mahdolliset liikuntapalveluiden tarvekartoitukset tuodaan sivistyslautakunnan käsittelyyn erikseen.”
Jäsen Korhonen esitti jäsen Latun kannattamana seuraavan muutosesityksen:
”Sivistyslautakunta katsoo tehtyyn sivistysverkkoselvitykseen perustuen, että sivistyspalveluita tulee tarjota Porvoon keskustassa aikaisempien päätösten mukaisesti ja kylärakenneselvityksessä määritellyissä palvelukylissä sekä muissa tarpeellisiksi katsotuissa kylissä myös tulevaisuudessa. Jotta voidaan selvittää palvelutarpeet tarkemmin ja sivistyspalveluiden kehittämiseksi pitkäjänteisesti sivistyslautakunta päättää, että sivistystoimi valmistelee alueelliset palvelutarvekartoitukset sivistyslautakunnan käsiteltäväksi. Sivistystoimen alueellisten palvelutarvekartoitusten laadinta-aikataulu on kytköksissä toimitilajohdon tilaamiin rakennusten kuntokartoituksien valmistumisiin. Sivistyslautakunta päättää laatia sivistystoimen alueelliset tarvekartoitukset tulevien projektisuunnitelmien pohjaksi seuraavasti: - Hinthaaran sivistyskeskus - Porvoon Pohjoinen alue (Kerkkoon ja Tuorilan koulujen oppilaaksiottoalueet) - Porvoon Itäinen alue (Ilolan koulun ja Sannäsin skolanin oppilaaksiottoalueet sekä esiopetus) - Porvoon Eteläinen alue (Epoon koulun oppilaaksiottoalue sekä Epoon ja Bjurbölen päiväkoti) - Gammelbackan alue (Peipon ja Pääskytien koulujen oppilaaksiottoalueet) - Keskusta-alueen päiväkodit (mahdollinen päiväkoti Suiston alueella) - Kokonniemen alueen liikuntapaikat Muita palvelukartoitusselvityksiä voidaan myös tehdä. Sivistystoimen alueellisen palvelutarvekartoituksen lähtökohtana on ollut alueen koulutuspalveluiden järjestäminen huomioiden varhaiskasvatuspalveluiden järjestämisen alueella. Lisäksi kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut huomioidaan ja kartoitetaan osana kunkin alueen tarvekartoitusta, kuten esim. lähiliikunta-alueet ja nuorisopalvelut. Lisäksi tehdään erillisiä tarvekartoituksia esim. Övikin leirialueen, Taiteilijatalon ja Porvoon Talon osalta. Liikuntaselvitys valmistui lokakuun alkupuolella ja käsitellään sivistyslautakunnassa vuoden 2018 aikana ja siihen perustuvat mahdolliset liikuntapalveluiden tarvekartoitukset tuodaan sivistyslautakunnan käsittelyyn erikseen.”
Sivistyslautakunta päätti äänestyksen jälkeen äänin 7 (von Schoultz, Hammarström, Kivineva, Korpi, Kulju, Lönnfors, Svedberg) 4 (Hjelt, Korhonen, Lattu, Ranta) hyväksyä puheenjohtaja von Schoultzin esityksen.
Tämän jälkeen sivistyslautakunta äänesti esittelijän esitys vastaan Catharina von Schoultzin esitys.
Sivistyslautakunta päätti äänestyksen jälkeen äänin 3 (Hjelt, Korhonen, Ranta) 8 (von Schoultz, Hammarström, Kivineva, Korpi, Kulju, Lattu, Lönnfors, Svedberg) hyväksyä von Schoultzin esityksen.
Porvoon pohjoisosien koulutuspalveluiden toteutuminen
Jäsen Korhonen esitti jäsen Latun kannattamana seuraavan muutosesityksen ensimmäiseen kappaleeseen:
”Sivistyslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että Porvoon pohjoisosien koulutuspalveluiden toteutumisen ratkaisemiseksi käynnistetään tarvekartoitus ja hankesuunnitelman valmistelu yksisarjaisen koulun rakentamisen sekä molempien koulujen korjausrakentamisen osalta. Työn edetessä kuullaan alueen asukkaita palveluiden järjestämisestä sekä arvioidaan ratkaisun vaikutukset ennen kaikkea lasten arkeen niin koulunkäyntipalveluiden kuin koulukuljetusten toteutumisen osalta.”
Sivistyslautakunta päätti äänestyksen jälkeen äänin 9 (von Schoultz, Hammarström, Hjelt, Kivineva, Korpi, Kulju, Lönnfors, Ranta, Svedberg) 2 (Korhonen, Lattu) hyväksyä esittelijän esityksen.
Sivistyslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että Porvoon pohjoisosien koulutuspalveluiden toteutumisen ratkaisemiseksi käynnistetään tarvekartoitus ja hankesuunnitelman valmistelu yksisarjaisen koulun rakentamisesta tai vuokraamisesta Kerkkooseen. Työn edetessä kuullaan alueen asukkaita palveluiden järjestämisestä sekä arvioidaan ratkaisun vaikutukset ennen kaikkea lasten arkeen niin koulunkäyntipalveluiden kuin koulukuljetusten toteutumisen osalta.
Lisäksi lautakunta päättää, että suomenkieliset koulutuspalvelut käynnistävät välittömästi muutosvalmennuksen koulujen henkilöstölle. Valmennuksen tavoitteena on uuden yksisarjaisen koulun toimintakulttuurin luominen. Koulujen henkilöstön edellytetään lisäämään pohjoisen alueen koulujen oppilaiden välistä yhteistyötä opetuksessaan systemaattisesti jo kuluvan lukuvuoden aikana.
Sivistystoimen talonrakennusinvestoinnit
Sivistyslautakunta päätti, että sillä ei ole huomauttamista toimitilajohdon tämänhetkiseen valmistelutilanteeseen koskien sivistystoimen talonrakennusinvestointeja sekä päättää evästää kaupunginhallitusta, että investointisuunnitelmaan lisätään itäisen Porvoon sivistyspalveluiden edellyttämät kustannukset.
Asiat 5 ja 6 poistettiin esityslistalta.
Muut asiat
Muut asiat sivistyslautakunta päätti esitysten mukaisesti.
Lautakunnan esityslista/pöytäkirja
12.10.2018 8:19
Tunnisteet: Päätöksenteko