Hoppa till innehåll

Den 1.1.2025 trädde den nya bygglagen i kraft. Därmed försvinner avgörandena om planeringsbehov och förutsättningarna för placeringen av byggandet avgörs i bygglovet. Om den som ansöker om bygglov begär det, kan förutsättningarna för byggprojektets placering avgöras genom ett separat beslut (placeringstillstånd).

Bestämmelserna om undantagslov överfördes till den nya bygglagen. Ett byggprojekt kräver ett undantagslov ifall det planerade byggprojektet avviker från gällande bestämmelser och föreskrifter i t ex lagen om områdesanvändningen, bygglagen, byggnadsordningen eller detaljplanen.

Även byggande inom strandområde kräver undantagslov ifall det inte finns en delgeneralplan eller detaljplan som styr byggande.

Ifall särskilda skäl förekommer kan kommunen i dessa fall bevilja undantag i enlighet med villkoren i bygglagen.

Undantagslov

Man kan ansöka om undantag från stadganden, bestämmelser, begränsningar och förbud som gäller byggande. Ett beviljande av undantagslov förutsätter alltid att det finns ett särskilt skäl.

Ett undantagslov får inte medföra olägenheter för planläggningen, genomförandet av planen eller annan reglering av områdesanvändningen, försvåra uppnående av målen för naturvården eller skyddet av den byggda miljön och inte heller leda till byggande med betydande konsekvenser eller annars ha betydande skadliga miljökonsekvenser eller andra betydande och skadliga konsekvenser.

Om förutsättningar för undantagslov stadgas i bygglagens 57 §. Ifall förutsättningarna inte uppfylls, får undantagslov inte beviljas.

Ett beslut om undantagslov ger ännu inte rätt att bygga. I beslutet bestäms den tid inom vilken bygglov ska sökas.

Byggande vid stränder

Byggande i strandområden kräver undantagslov ifall det i området inte finns en detaljplan eller en delgeneralplan med rättsverkningar som styr byggandet. Som byggande på strand anses i allmänhet projekt som ligger på 150 – 200 m avstånd från stranden.

Ett undantagslov krävs t ex för att

  • bygga ett nytt eller ersättande egnahemshus eller fritidsbostad
  • ändra en befintlig fritidsbostad till att användas permanent året om.

Ett beviljande av undantagslov förutsätter alltid att det finns ett särskilt skäl. I bygglagens 57 § stadgas om förutsättningarna för undantagslovets beviljande. Ifall förutsättningarna inte uppfylls, får undantagslov inte beviljas.

Ett beslut om undantagslov ger ännu inte rätt att bygga. I beslutet bestäms den tid inom vilken bygglov ska sökas.

Ytterligare information om tillstånd i anslutning till byggande vid stränder fås av stadsplaneringen eller byggnadstillsynen.

Områdesvist undantag

Undantagslov kan ansökas för ett större område än en byggplats, om det är fråga om att ändra utrymmen i ett befintligt bostadshus eller en befintlig affärs- eller kontorsbyggnad på ett detaljplaneområde så att de tas i bruk för boende eller för något annat ändamål som inte medför miljöstörningar.

Förutsättningarna för undantag enligt bygglagen 57 § gäller även förutsättningarna för undantag enligt denna paragraf. En förutsättning för områdesvist undantagslov är dessutom att undantaget främjar användningen, utvecklandet och underhållet av befintliga byggnader.

Placeringstillstånd

Om den som ansöker om bygglov begär kan förutsättningarna för byggprojektets placering avgöras genom ett separat beslut (placeringstillstånd).

Enligt den nya bygglagens 43 § ingår i bygglovet en granskning av förutsättningarna inom områdesanvändningen (förutsättningar för placering) och en granskning av de väsentliga tekniska kraven (förutsättningar för genomförande). Bygglov beviljas av kommunens byggnadstillsynsmyndighet. Om den som ansöker om bygglov begär det, kan kommunen avgöra om förutsättningarna för placering föreligger genom ett separat beslut (placeringstillstånd).

I bygglagens 44-46 § stadgas om förutsättningarna för placeringen.

Ansökan om placeringstillstånd

Om den som påbörjar ett byggprojekt ansöker om ett separat beslut om placeringstillstånd, ska till tillståndsansökan fogas utredningar på basis av vilka kommunen kan bedöma om förutsättningarna enligt 44–46 § uppfylls. I utredningarna ska det ingå uppgifter om dimensionering och fasad samt placeringen på byggplatsen, ordnandet av körförbindelser och, i fråga om områden där kommunalteknik finns eller är avsedd att genomföras, uppgifter om var byggnaden ska anslutas till kommunaltekniken. (ByggL 62 §)

Områdesvist placeringstillstånd

Med stöd av bygglagen är det också möjligt att anhålla om områdesvist placeringstillstånd för flera än en byggplats. Ett sådant beslut kan fattas för ett område som i en generalplan har anvisats som byområde eller område som annars är lämpligt för byggande. Beslutet kan gälla i högst tio år.

Placeringstillstånd för omställning till ren energi

I bygglagen föreskrivs om ett nytt placeringstillstånd för att påskynda byggandet av industriprojekt för omställning till ren energi. Om den som ansöker om bygglov begär det, ska en granskning av förutsättningarna inom områdesanvändningen i fråga om ett industriprojekt för omställning till ren energi göras genom ett placeringstillstånd utan detaljplan eller generalplan, i vilken det bestäms att planen får användas som grund för beviljande av bygglov. I bygglagens 43 a § och 46 a § föreskrivs närmare om förutsättningarna och beviljande av placeringstillståndet för omställning till ren energi.

Ansökan om undantagslov och placeringstillstånd

Blanketter:

Avgifter för behandling av avgörande om planeringsbehov och beslut om undantag

Avgifter för behandling av undantagslov och placeringstillstånd

Kontaktuppgifter

Ansökningar om undantagslov och placeringstillstånd bereds av stadsplaneringen och beslutet fattas av stadsutvecklingsnämnden.

I följande fall har beslutanderätt överförts till stadsplaneringschefen för att effektivera processerna:

Beslut om undantagslov då det gäller:
1) byggande av ersättande bostads- eller ekonomibyggnad inom strandområde som avses 72 § i lagen om områdesanvändning,
2) utvidgning av byggnad i överensstämmelse med föreskrifterna i byggnadsordningen inom strandområde som avses 72 § i lagen om områdesanvändning,
3) byggande eller utvidgning av byggnader och konstruktioner som befriats från tillståndsplikten samt
4) undantag från detaljplan.

Stadsplaneringens kontaktuppgifter:

Lovberedning, planläggare Stenberg Camilla

  • 040 520 3179 (tisdagar)
  • lupavalmistelu@porvoo.fi
  • Besök med tidsbokning