20 rum – Konstfabrikens konstnärer presenterar sig
I konstnärskorridoren i Konstfabriken i Borgå arbetar cirka 20 olika konstnärer i sina egna arbetsrum. Nu finns det möjlighet att titta in i åtta arbetsrum och bekanta sig med de proffs inom den kreativa branschen som arbetar i dem och som berättar om sin konst och sitt arbete i videointervjuer. I videoserien som producerats av stadens kulturtjänster presenteras också verksamheten i Grafikverkstaden och i Ateljee Eivor, i vilken det ordnas verksamhet för konstnärer som behöver särskilt stöd.

Konstnärsintervjuerna visas dessutom i Konstfabrikens lokaler under sommaren.
– Vi ville presentera den nuvarande konstnärsgemenskapen i Konstfabriken och medlemmarnas omfattande verksamhet inom olika konstområden. Samtidigt dokumenterade vi för eftervärlden hur nutidskonstnärerna i Borgå arbetar. Vi bjöd in konstnärerna i konstnärskorridoren till videoprojektet hösten 2024. Åtta konstnärer meddelade att de ville delta, berättar Susann Hartman, chef för kulturtjänster.
För skapandet av videorna svarar i sin helhet Jyri Hakala, ett proffs inom filmbranschen från Borgå.
Konstnärer har arbetat i Konstfabriken sedan 1980-talet
En del av de konstnärer som intervjuades har arbetat i Konstfabrikens konstnärskorridor sedan 2012, då Konstfabriken öppnades i sin nuvarande form. De senaste hyresgästerna flyttade in i sina arbetsrum i fjol. Konstfabrikens historia som arbetslokal för konstnärer går tillbaka till 1980-talet, då konstnärer började arbeta i byggnaden efter att dess industriella användning upphört.
– Kulturtjänsternas lagstadgade uppgift är att skapa förutsättningar för professionellt konstnärligt arbete och professionell konstnärlig verksamhet i kommunen. Kulturtjänsterna har sedan 2014 ansvarat för arbetsrummen för konstnärer i Konstfabriken och för att hyra ut dem till konstnärer och aktörer inom den kreativa branschen till ett rimligt pris, berättar Susann Hartman.
Arbetsro och gemenskap
Många av de konstnärer som intervjuades lyfter fram att arbetsrummet i Konstfabriken inte bara innebär en möjlighet för dem att arbeta koncentrerat och i lugn och ro, utan också en möjlighet till gemenskap.
– Gemenskap är viktigt, det gör alla platser till en bättre plats, sammanfattar bildkonstnären och konstläraren Nelli Nio i videon.
Enligt konstnärerna stöder närvaron av andra konstnärer det egna arbetet. Det skapar möjligheter för bland annat gemensamma projekt och den egna konstnärliga utvecklingen. Borgå Konsthall, stadens kulturtjänster och medborgarinstitutets verksamhet samt evenemangen som ordnas i Konstfabriken är en del av den gemenskap som är betydelsefull för konstnärerna. För konstnärer och hobbykonstnärer som arbetar i Grafikverkstaden och Ateljee Eivor samt för studerande på medborgarinstitutets bildkonstkurser är konstnärsgemenskapen och utställningarna som visas i Konstfabriken en källa till inspiration och lärande.
I videointervjuerna medverkar: Anne Lihavainen, dockteaterkonstnär; Nelli Nio, bildkonstnär och konstlärare; Fanni Maliniemi, bildkonstnär och animationsregissör; Jenni Tuominen, illustratör, bildkonstnär och formgivare; Jussi Jääskeläinen, konstgrafiker; Lotta Åberg, grafisk designer och fotograf; Mariam Haji (Meri Helmi Särkkä), bildkonstnär och keramiker och Tiina Wallius, keramik- och bildkonstnär. I videorna presenteras dessutom verksamheten i Grafikverkstaden och Ateljee Eivor. Videorna är 3–5 minuter långa.
Videorna har gjorts av: Jyri Hakala
Produktion: Borgå stads kulturtjänster, 2025