Hoppa till innehåll

Bibliotekets demokratiprojekt startar: diskussionstillställning om framtiden för byarna i Borgå

På Borgå huvudbibliotek ordnas en tvåspråkig diskussionstillställning om framtiden för byarna i Borgå torsdagen den 3 november kl. 17.

Ihmisiä puhumassa.

Det är samtidigt starten för projektet Porvoossa puhuttaa – det bubblar i
Borgå.

Projektet Porvoossa puhuttaa – det bubblar i Borgå stärker demokratin och dialogen i Borgå. Inom ramarna för projektet diskuteras aktuella ämnen av experter, politiker och kommuninvånare under
diskussionstillställning som ordnas på biblioteken.

Huvudidén med projektet är att plocka ämnen som debatteras av Borgåbor i sociala medier och ta diskussionen till en trygg miljö på biblioteket. Experter och politiker bjuds in till diskussionerna, och de leds av en moderator som är insatt i ämnet. Diskussionerna är tvåspråkiga.

Framtiden för byarna i Borgå har den här hösten blivit ett hett diskussionsämne främst på grund av beslutet att stänga Epoon koulu.
– Ämnet har bubblat under ytan redan under flera år, kanske årtionden. Framtiden för byarna och landsbygden i Borgå väcker mycket känslor och under diskussionstillställningarna är det viktigt att man ger sig till tåls och låter olika åsikter komma fram, säger koordinatorn för demokratiprojektet Tomi Lassi.

Under diskussionstillställnin tillämpas principerna för Sitras Dialogpausmetod. Idén är att alla deltagare ska höras jämlikt, att man ska lära sig förstå synvinklar som är nya för en själv och att lyfta fram sådant som borde uppmärksammas i beslutsfattandet.

I projektet Porvoossa puhuttaa – det bubblar i Borgå vill man stärka förtroendet mellan
kommuninvånarna och beslutsfattarna, främja Borgåbornas deltagande i
beslut som gäller dem själva och stärka möjligheterna till medborgarinflytande. Projektet finansieras av Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Följande diskussionstillställning ordnas onsdagen den 16 november i Alvarshörnan i Gammelbacka med temat områdets utvecklingsplaner, och torsdagen den 1 december på huvudbiblioteket med temat kollektivtrafiken i Borgå. Våren 2023 ordnas 4-5 diskussioner, mer information om dem följer närmare tidpunkten.