Hoppa till innehåll

Bokcirklar, temaveckor, ny scen – detta händer på biblioteket i höst

Vår strävan har varit att snickra ihop ett mångsidigt program, trots att den pågående ombyggnationen gör det lite svårare att ordna evenemang.

Vår strävan har varit att snickra ihop ett mångsidigt program, trots att den pågående ombyggnationen gör det lite svårare att ordna evenemang.

De välbekanta evenemangsserierna fortsätter, men även en del nytt utlovas. ”Under hösten får vi också mera plats för evenemang, när vi får en ny scen i den stora bibliotekssalen. Vi fortsätter att streama våra evenemang på nätet, och hoppas på att inom ramen för eventuella coronarestriktioner även kunna ta emot publik på plats”, berättar bibliotekarie Elina Karioja.

Bokcirklar, tematisdagar och temaveckor

Bokcirklarna på finska och svenska träffas en gång i månaden med start i september. Bokcirklarna firar det 675-åriga Borgå med att läsa böcker som utspelar sig i Borgå. Till de finskspråkiga bokcirklarna finns det fortfarande platser kvar. Anmäl dig till elina.karioja@porvoo.fi.  

Höstens svenskspråkiga bokcirkel är fullsatt. Om intresse finns kan ytterligare en grupp startas upp senare. En nyhet för hösten är den svenska temabokcirkeln, där vi läser biografier och faktaböcker om demens. För frågor om och anmälningar till de svenska bokcirklarna kontakta Louise Agnesdotter, louise.agnesdotter@porvoo.fi.  

De tvåspråkiga tematisdagarna som startade i vintras fortsätter. Tematisdagarna bjuder på boktips och diskussioner om intressanta böcker. Tematisdagarna drar igång 21 september med On the road-sändning kl. 13 på Facebook Live. Höstens övriga tematisdagar försöker vi ordna så att de både går att delta i på plats här på biblioteket och se streamade via vår Facebooksida.

Svenska veckan infaller den första veckan i november. Måndag 1 november får vi besök av två av redaktörerna för den finlandssvenska diktantologin Bländad av död och kärlek – 130 år av finlandssvensk poesi, som utkommer under hösten.

Samma vecka är även bibliotekets sagovecka Då förvandlas den nya barnavdelningens sagorum till en sagovärld. ”Vilket tema det blir är en noga bevakad hemlighet, som inte avslöjas förrän i sista stund”, berättar Catharina Latvala, serviceförman med ansvar för bibliotekets barn- och ungdomsverksamhet. Efter sagoveckan är det dags för Spelveckan, då man kan prova på olika spel och lära sig om spelkultur genom olika aktiviteter.

Svenska deckare, reseberättelser från Kongo, modern dans och annat spännande

14 september är dagen för alla er som älskar deckare. Kl. 17.30 har vi deckarkännaren Lotta Olsson på Dagens Nyheter med oss på länk från Sverige. Lotta Olsson reder ut vem som är vem på den svenska deckarhimlen: Vem skriver vilken typ av deckare?  

Detta är startskottet för vår nya serie På andra sidan potten. Genom att serien är helt digital får vi chansen att möta författare och litteraturpersonligheter från landet på andra sidan Östersjön. ”Äntligen har vi hittat en lösning på problemet att vi inte har kunnat bjuda in författare från Sverige, trots att en stor del av böckerna på svenska kommer därifrån. Samtidigt fortsätter vi förstås att bjuda in våra egna intressanta finlandssvenska författare”, berättar Louise Agnesdotter.

Serien Författarkväll på biblioteket fortsätter 5 oktober med Magnus Londén, som under året romandebuterat med satiriska romanen No Change!, om Lefa, en konsult av det ovanligare slaget.  

10 november håller Tomi Pulkkinen yhtyeineen Lord Byron-kväll på huvudbiblioteket. Ett genreöverskridande musik- och litteraturevenemang utlovas.

På Alvars hörna, som ligger i anslutning till Gammelbacka bibliotek, visas den 15 november den rysk-finska dokumentärfilmen Fridolf Höök – mereltä merelle. Filmen handlar om den utopiska kolonin Amurlandet, som grundades 1868 nära Vladivastok. Teuvo Peltoniemi ger en introduktion till filmen och efter filmen fortsätter vi med diskussion. Dokumentären har finska undertexter.

22 november fortsätter serien I Kunskapsgränden med ett besök av Sami Sillanpää, journalist på Helsingin Sanomat. Han berättar om sin bok Keskellä virtaa Kongo, en reseskildring som utkom i våras.

2 december blir det modern dans i huvudbibliotekets ombyggda utrymmen. Dansgruppen Kitka Kollektiivi uppför dansföreställningen We created a monster. Föreställningen undersöker den starkt dominerande polariseringen i världen, och är en del av en landsomfattande turné.

I serien Författarkvällar på biblioteket gästar oss 8 december Johanna Venho, vars skönlitterära bok om Tove Jansson, Syyskirja, kommer ut i höst.

Följ oss på nätet, ge förslag, delta!

I slutet av november kommer vi att ha ett julöppningsevenemang, och bjuder nu in er alla att delta i planeringen. ” Vad skulle du önska att det händer på biblioteket då? Skicka dina förslag till elina.karioja@porvoo.fi. Du visste väl att bibliotekets utställningsutrymmen går att boka för att ställa ut egna arbeten såsom tavlor, hantverk eller fotografier? Utställningstiden är två veckor och det är gratis att ställa ut. På grund av renoveringsarbetet tar vi emot bokningar först från november och framåt”, berättar Elina Karioja. Hör av dig till Elina per e-post om du har frågor om utställningsutrymmena.

Mer detaljerad information om bibliotekets olika evenemang kommer när evenemanget närmar sig; i lokaltidningarna, stadens händelsekalender, på bibliotekets sociala medier och i nyhetsbrevet. Det är möjligt att det sker förändringar i programmet.