Hoppa till innehåll

Borgå stads samarbetsförhandlingar avslutades i oenighet

Stadsstyrelsen beslutade den 26 mars enhälligt inleda samarbetsförhandlingar om att minska personalutgifter. Samarbetsförhandlingarna mellan arbetsgivaren och personalorganisationerna har nu avslutats i oenighet. Stadsstyrelsen behandlar förhandlingsresultatet av samarbetsförhandlingarna samtidigt med programmet för hållbar ekonomi 2020–2026.

Stadsstyrelsen beslutade den 26 mars enhälligt inleda samarbetsförhandlingar om att minska personalutgifter. Samarbetsförhandlingarna mellan arbetsgivaren och personalorganisationerna har nu avslutats i oenighet. Stadsstyrelsen behandlar förhandlingsresultatet av samarbetsförhandlingarna samtidigt med programmet för hållbar ekonomi 2020–2026.

Minskningar av personalkostnader söks som del av Borgå stads program för hållbar ekonomi. Det exceptionella läget på grund av coronaviruset uppskattas i dagsläget försvaga stadens ekonomi åtminstone med cirka 15–20 miljoner euro under detta år. Detta motsvarar intäkter från cirka två procentenheter av kommunalskattesatsen. Redan före coronavirusepidemin var behovet av strukturell anpassning av stadens ekonomi cirka 10 miljoner euro.

– Programmet för hållbar ekonomi är en helhet, och de föreslagna alternativen till följd av samarbetsförhandlingarna är en del av den här helheten. Stadsstyrelsen och stadsfullmäktige tar ställning till helheten och alternativen för minskningen av personalutgifter i början av juni, berättar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula. 

Begränsningar i fråga om eventuella permitteringar

Arbetsgivaren föreslår att personalen, med undantag för vissa begränsningar, permitteras antingen för två veckor eller för högst 90 dagar, om verksamheten har begränsats eller avbrutits.

När förhandlingarna inleddes begränsades social- och hälsovårdssektorn och räddningsverket i Östra Nyland utanför förhandlingarna. Under förhandlingarna lämnades dessutom följande grupper av arbetstagare utanför permitteringarna:

  • Arbetstagare och tjänsteinnehavare vars löneutbetalning har varit avbruten i minst 14 dygn, när arbetet med stöd av arbetsavtalslagen är förhindrat av orsaker som inte beror på parterna.
  • Inom Borgå lokalservice, den ordinarie, särskilt fastställda personalen inom kost- och lokalservice som sköter tjänster för social- och hälsovårdssektorn dygnet runt.
  • Speciallärare, specialklasslärare, skolpsykologer och skolkuratorer
  • Arbetstagare och tjänsteinnehavare som på basis av sin kompetens, utbildning och erfarenhet med sitt samtycke kan anställas som vikarie för minst två veckor vid social- och hälsovårdssektorn eller räddningsverket i Östra Nyland. Med vikariat avses vikariat för semester eller sjukfrånvaro, inte extra tillfälliga uppgifter som inrättats med anledning av skötseln av coronapandemin.
  • Förtroendemännen och ordinarie arbetarskyddsfullmäktige
  • De som arbetar på läroavtal
  • Vikarier för alterneringsledighet
  • Personer som sysselsatts med hjälp av lönesubvention
  • De som går i ålderspension på heltid 2020

Ett alternativ är begränsningar i rekrytering

Som ett alternativ till permitteringar föreslog arbetsgivarparten vid förhandlingarna att personalkostnaderna minskas genom att sammanlagt cirka 47,5–61,5 uppgifter som blir lediga inte tillsätts permanent före utgången av 2022. 

Årligen säger ca 200 arbetstagare eller tjänsteinnehavare upp sig eller går i pension från stadens tjänst. Bildningssektorn ska låta bli att tillsätta 31–33 uppgifter, social – och hälsovårdssektorn 5–10 uppgifter, koncernförvaltningen 7–10 uppgifter, räddningsverket i Östra Nyland 1–3 uppgifter och affärsverken sammanlagt 3,5–5,5 uppgifter.

– Även om det är möjligt att förutse pensioneringarna, kan antalet uppsägningar och deras inriktning inte bedömas. Därför är det inte ändamålsenligt att fastställa ett exakt mål, berättar personaldirektör Anu Kalliosaari.

Enighet uppnåddes inte

Vid förhandlingarna konstaterades det att enighet inte kan uppnås och att förhandlingarna avslutades i oenighet. 

– Det var väntat att man inte kunde nå enighet i förhandlingarna. Permittering är oönskad ur personalens synvinkel och dess konsekvenser syns länge, konstaterar personaldirektör Anu Kalliosaari

Företrädarna för personalen lämnade ett ställningstagande till förhandlingsförslaget.

–  I personalrepresentanternas ställningstagande har viktiga frågor lyfts fram. Behovet av att anpassa stadens ekonomi är dock så stort att det utan en minskning av personalkostnaderna inte går att uppnå balans i ekonomin, konstaterar stadsdirektören Jukka-Pekka Ujula.