Hoppa till innehåll
auktion -

Buda för det goda – församlingarna och Borgå stad ordnar välgörenhetsauktion på Konstfabriken  

Lördagen den 20 april är det möjligt att lägga bud på en gammal kyrkbänk eller köpa en pulpet från en borgåskola till loppispris. Staden och församlingarna gör gemensam sak för miljön och säljer överblivna möbler på auktion i Konstfabriken. Pengarna går till att stöda Ukraina.

Då både församlingarna och staden minskar sin fastighetsmassa resulterar det i att möbler inte längre har någon plats. Nu vill man främja cirkulärekonomi och ge gamla möbler en chans att få nytt liv.  

–  Våra förråd är fulla med gamla möbler som har kommit från fastigheter som vi längre inte använder. Vi har funderat på hur vi kunde göra oss av med dem på ett bra sätt. Vi tänkte att Borgå stad kanske har samma utmaning och tog kontakt med dem. Så var fallet och därför var det naturligt att hitta ett sätt att lösa saken tillsammans, förklarar Krista Eloneva, fastighetschef i Borgå kyrkliga samfällighet. 

Auktion och loppis lördagen 20.4 på Konstfabriken 

Därför ordnar församlingarna tillsammans med staden både auktion och loppis. Evenemanget hålls på Konstfabriken i Borgå lördagen 20.4 kl. 12-18. 

– Vi har en del designmöbler, så som Alvar Aalto bord och stolar att ropa ut, några konstverk, en Biedermaier soffgrupp och mycket annat. Unikt är ju också de kyrkbänkar som har varit i användning i Borgå domkyrka. Det är inte ofta man ser den här typens produkter, så det lönar sig att också komma längre ifrån, berättar Mika Sirén från auktionshuset Helander som är mäklare under auktionen 

Kyrkbänkarna som man kan ropa in har tagits ur bruk från Borgå domkyrka då nya under historiens gång har installerats. Man kan bekanta sig med föremålen på plats i Konstfabriken klockan 12–14 samma dag som auktionen hålls.  

Auktionen hålls i Avantisalen i Konstfabriken. Samtidigt som auktionen säljs möbler och en del leksaker och mindre prylar som härstammar från stadens skolor och församlingarnas utrymmen till loppispriser i Konstfabrikens foajé. Loppiset öppnar klockan 12.00. 

– Vi håller en traditionell hammarauktion. Det innebär att man får bekanta sig med sakerna på förhand, ropa in dem och sedan ta dem med sig hem. Någon bytes- eller ångerrätt finns inte. Ta alltså med släpvagn eller ordna med transport på annat sätt för det du köper. Senast 20.00 ska alla grejer ha hämtats, tillägger Sirén. 

Möjlighet att buda och samtidigt göra gott – pengarna går till Ukraina 

– Det här är ett jätteroligt evenemang att få ordna. Tanken är att skapa ett feelgoodevent där man kan trivas hela dagen. Förutom loppis och auktion är musiker från Borgå musikinstitut på plats för att underhålla besökarna, säger Katarina Broas, evenemangschef vid Borgå stad.  

Också restaurangen i Konstfabriken håller öppet för besökarna. 

– Dessutom känns det extra bra att alla pengar som kommer in på auktionen och via loppiset går till att stöda de som drabbats av kriget i Ukraina. På det här sättet kan de här sakerna som tjänat Borgåborna genom årtionden ytterligare ge glädje och hopp vidare. Både till den som köper föremålet, men också till de som har drabbats av kriget, säger Broas. 

Hjälpen till barn som drabbats av kriget i Ukraina kanaliseras via Unicef och Kotimaanapu nödhjälpsinsamling.