Hoppa till innehåll

Coronavaccin även utan tidsbeställning

Från och med måndagen den 12 juli är det möjligt att få coronavaccin utan tidsbeställning. Vid vaccineringsstället i Konstfabriken öppnas en så kallad walk in-vaccineringslinje.

Från och med måndagen den 12 juli är det möjligt att få coronavaccin utan tidsbeställning. Vid vaccineringsstället i Konstfabriken öppnas en så kallad walk in-vaccineringslinje.

Vid walk in-vaccineringen kan alla 16 år fyllda samt 12–15-åringar som hör till en riskgrupp få coronavaccinets första dos utan att beställa tid på förhand. Ta med dig identifikation (FPA-kort, körkort, personkort eller pass). Minderåriga bör dessutom ha alla vårdnadshavares skriftliga medgivande,

Walk in-vaccineringar ges:

  • måndag 12 juli kl. 10–14 (200 doser)
  • torsdag 15 juli kl. 10–14 (ca 100 doser)
  • fredag 16 juli kl. 10–14 (ca 100 doser)

 – Vaccineringen pågår så länge vaccinen räcker, berättar utvecklingsdirektör Katja Blomberg. Walk in lämpar sig för dig som inte har bokat tid till vaccinering, fortsätter Blomberg. På walk in-linjen ges endast den första dosen. För den andra dosen behöver du tidsbeställning.

Var beredd på att vänta

Vaccineringarna vid Konstfabriken ges även i fortsättningen i första hand genom tidsbeställning. En av vaccineringsstationerna reserveras för walk in-linjen. Konstfabriken finns på adressen Västra Alexandersgatan 1. Du anländer till vaccineringen via Alexandersskvärens innergård. Inne i Konstfabriken finns trygga rutter. Personalen guidar dig till rätt linje. Håll tryggt avstånd även då du köar.

 – Vi kan inte förutspå hur många som kommer till vaccinering utan tidsbeställning. Därför är det bra att du är beredd på att vänta på din tur. Om du vill vara säker på att du inte behöver vänta är det bästa alternativet fortfarande att beställa tid, berättar Katja Blomberg.

Vi lägger en skylt på Konstfabrikens dörr när dagens walk in-vaccin har tagit slut. På så sätt köar ingen i onödan.

Fler vaccinerade unga som mål

Borgå stad vill erbjuda möjligast smidiga vaccineringsalternativ. En annan orsak till den nya walk in-modellen är att tidsbeställningen har avtagit.

 ­– Vaccinationstäckningen är redan god bland de äldre åldersgrupperna, berättar social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen. Redan kring 80 procent av 40 år fyllda Borgåbor har fått den första dosen. Kring hälften av de yngre invånarna har redan tagit den första dosen, men vi hoppas att vaccinationstäckningen skulle öka även bland unga.

I slutet av nästa vecka fattar staden beslut om walk in-vaccineringarna fortsätter därpå följande vecka.

Andra dosen smidigare att boka

Flera Borgåbor har önskat att det skulle vara mer flexibelt att boka och flytta tidpunkten för den andra vaccindosen. Om cirka en vecka blir det möjligt att tidigarelägga den andra vaccineringstiden i det elektroniska bokningssystemet. Förändringen gäller hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.