Hoppa till innehåll

Det händer på biblioteken våren 2020

Borgå stadsbibliotek bjuder denna vår på evenemang av många slag.

Borgå stadsbibliotek bjuder denna vår på evenemang av många slag.

Som förut kan du på biblioteket delta gratis i olika litteratur- och musikevenemang, barnevenemang, bokcirklar och till exempel digirådgivning. Evenemangsserierna som inleddes i höstas, Författarkvällar på biblioteket samt På kunskapsgränden, fortsätter under våren. Under författarkvällarna besöks biblioteket av aktuella och intressanta skönlitterära författare medan de som gästar Kunskapsgränden representerar facklitteraturen. Bokcirklarna träffas en gång i månaden på svenska, finska och engelska. I den svenska bokcirkeln läser vi litteratur med mat som tema, i den finska böcker från Fjärran Östern och i den engelska böcker som fått ett bokpris eller kandiderat för ett pris.

Fakta och fiktion på Bokgränden

Författarkvällarna startar torsdagen den 13 februari med ett besök av Anne Leinonen som skrivit spekulativ fiktion för både unga och vuxna.

Övriga författargäster som fastslagits redan nu är Saara Cantell, Milja Sarkola samt Rosanna Fellman, Maria Grundvall och Maria Saaristo som uppträder under en kväll med tre debutanter. 

Dessutom kommer den före detta riksdagsledamoten och ministern Kaj Bärlund att berätta om sina memoarer 26 februari.

I serien På Kunskapsgränden får vi under våren höra om bl.a. nationalparker, Helsingfors utskär, höginkomsttagare och myror. Om nationalparker berättar Tea Karvinen måndagen den 2 mars. Historier från utskären får vi höra onsdagen den 25 mars av Ulla-Maija Sievinen. Anu Kantola och Hanna Kuusela kommer i april och presenterar boken Huipputuloiset – Suomen rikkain promille som också var kandidat för Fack-Finlandiapriset. I maj får vi höra Katja Bargum berätta om myrornas hemliga liv.

Framtidstal om klimatkrisen

Jordens vänner i Borgåregionen ordnar i samarbete med biblioteket föreläsningsserien Framtidstal. Under mars-april får vi under tre kvällar bekanta oss med följande teman: Klimatkrisen som en konflikt mellan generationer, Skogens många funktioner och hälsoeffekter samt Från ångest till ekologisk återuppbyggnad. Den första föreläsningen hålls onsdagen den 4 mars.

Evenemang riktade till vuxna börjar i regel kl. 17.30, men undantag är möjliga.

Sagostunder, filmer och utställningar

På barnavdelningen hålls sagostunder på tisdagsmorgnar en gång i månaden. De är en halv timme långa, på svenska 10–10.30, på finska 9.30–10. Lördagen den 15 februari blir det högläsning av sagor nonstop kl. 9.30–10.30.

I huvudbiblioteket visas många konstutställningar under våren, närmare information följer före respektive utställning.

I huvudbiblioteket finns också en vitrin där kunder får ställa ut föremål de samlar på. Om du alltså samlar på exempelvis slipsar, kaffekoppar eller annat intressant, ta kontakt med biblioteket!

I Vårberga bibliotek ordnas filmförevisning en gång i månaden. Då hålls biblioteket också undantagsvis öppet med personal på plats. Vårens Filmlördagar är 29 februari och 4 april. I mars är filmförevisningen undantagsvis en söndag, den 15 mars. Exaktare tider meddelas senare.

Digihandledning utan tidsbokning

Digihandledningen ger råd när det gäller användningen av smarttelefon, pekplatta eller bärbar dator. Ingen tidsbokning behövs, men kom ihåg att ta med din egen apparat. I huvudbiblioteket sker digirådgivningen i entréhallen. Våren 2020 ges gratis digirådgivning en gång i månaden måndagar kl. 13–15 den 9 mars, 6 april och 11 maj.

I Vårberga bibliotek sköter Enter ry om digirådgivningen och den äger rum utan tidsbokning jämna veckors onsdagar kl. 10–12 t.o.m. 13 maj. Enter ry sköter också om digihandledningen i Gammelbacka bibliotek. Där äger den rum udda veckors onsdagar kl. 10–12, den sista den 20 maj. Inte heller här krävs tidsbokning.

Biblioteket informerar om sina evenemang i stadens evenemangskalender, på Facebook, Instagram och i lokalpressen. Ändringar i programmet är möjliga, så det lönar sig att följa annonseringen.

Ytterligare information:

Elina Karioja, bibliotekarie
elina.karioja@porvoo.fi
tfn 019 520 2418