Hoppa till innehåll

Låt oss fira första maj ansvarsfullt – restriktionerna för folksamlingar gäller fortfarande

På grund av coronaläget kan man i år inte samlas på traditionellt sätt på Borgå ås strand, i parker, centrum eller någon annanstans för att fira första maj.

På grund av coronaläget kan man i år inte samlas på traditionellt sätt på Borgå ås strand, i parker, centrum eller någon annanstans för att fira första maj.

– Vi lever en undantagstid och restriktionerna för folksamlingar gäller fortfarande. Läget med corona är i Borgå lugnt och vi alla vill säkert att viruset inte heller börjar sprida sig till följd av ansvarslöst förstamajfirande, poängterar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula. 

– Låt oss alltså glömma traditionella förstamajpicknicker på stranden och i parker och låt oss gemensamt se till att barn och unga inte heller samlas till stora skaror för att fira första maj. På grund av restriktioner för folksamlingar ordnas det i år inte heller något förstamajtorg på Salutorget, fortsätter Ujula.

Polisen bevakar att restriktioner som gäller folksamlingar och förplägnadsrörelser iakttas

Också polisen vädjar till Borgåborna och påminner att tiden för massfester är senare. Alla evenemang och tillställningar på allmänna platser är förbjudna. Fysiska kontakter bör vara så minimala som möjligt även om lagen inte direkt förbjuder dem.

Polisen övervakar under första maj synligt att människor iakttar restriktioner för folksamlingar och förplägnadsrörelser, men det förväntas att var och en kan bete sig ansvarsfullt.

– Vi önskar att människorna iakttar direktiv och restriktionerna för sin egen, sina närmastes och hela samhällets skull, så att polisen inte behöver ingripa i folksamlingar av något slag. Vi alla agerar nu för samma ändamål. Vi vill skydda riskgrupper och förhindra viruset att sprida sig, säger kriminalkommissarie Freddie Cederlund i Polisinrättningen i östra Nyland.

Virtuell första maj på distans

Borgå stads ungdomsarbetare dejourerar tillsammans med polisen på valborgsmässoaftonens kväll. Man kan få tag på uppsökande ungdomsarbete i servicenumret 040 192 8728.

– I år lönar det sig att fira första maj tryggt hemma och inte samlas i stora kompisgrupper. Det blir en annorlunda första maj för oss alla men lyckligtvis firar vi första maj också nästa år, påminner chefen för ungdomstjänster Nina Jorkama.

Ungdomsarbetarna tipsar att unga kan på valborgsmässoaftonen följa evenemang på webben, såsom t.ex. JVG:s liveuppträdande i virtuella Helsingfors. Det kan följas på Helsingforskanalen (www.helsinkikanava.fi/sv/).

Stadens ungdomsarbetare kan träffas på valborgsmässoaftonen på webben i webbapplikationen Discord kl. 14–22 (https://discordapp.com/invite/rAMbZ7x). Ungdomsarbetarna spelar också Playstationspel med unga kl. 16–22 med PSN-koder PorvooPeli och Kertsi_Kamppula.

Konsertserien Borgå LIVE och annan virtuell fritidssysselsättning

Borgå stads konsertserie Borgå LIVE fortsätter på valborgsmässoaftonen kl. 19 med Borgå Classic Jazz Quartets konsert som direktsänds från Grand. Borgå Classic Jazz Quartet spelar amerikansk jazz med starka inflytelser från bluesmusiken i New Orleans.

Den avgiftsfria konserten kan följas på adressen www.porvoo.fi/live. Publiken kan sända sina hälsningar till uppträdarna t.ex. med mobilen via tjänsten Viestiseinä.

Borgå stad har också öppnat en webbsida (www.borga.fi/virtuellt) som samlar virtuell fritidssysselsättning som lämpar sig för coronatiden. På sidan finns det bl.a. virtuella konserter, pysselstunder och museiupplevelser samt information om bibliotekets e-boks- och filmtjänst.