Hoppa till innehåll

Misstanke om foderförgiftning hos hundar undersöks

Under senaste vecka har hundar med oförklarliga symptom förts till veterinären för vård. Typiska symptom har varit att det insjuknade djuret haltar, är orörligt, kraftlöst och stelt. Det har förekommit att hunden har haft svullna leder och att hundens bakben ger vika. Hos ett flertal hundar har symptomen varit förenade med smärta och feber. Även kräkningar och neurologiska symptom har förekommit.

För tillfället misstänker man att foderförgiftning är den bakomliggande orsaken till att hundarna blivit sjuka. Fastän det ännu inte är klarlagt vad det är som har orsakat sjukdomen så kan hundarna ges symptomlindrande behandling. Fodertillverkarens meddelande finns på adressen:

– Det viktigaste är att omedelbart sluta mata hunden med det foder som misstanken gäller. Vid behov ombes hundägaren ta kontakt med den veterinär som man brukar anlita, säger tillsynsveterinär Veera Gindonis.

Livsmedelsverket utreder frågan tillsammans med fodertillverkaren, och produkter har återkallats för att förhindra nya fall.