Hoppa till innehåll

Ändringar i kriterierna för bidrag som staden beviljar samt i ansökningsblanketten – informationsmöte i Borgå huvudbibliotek i mars

Borgå stads bidragspraxis och kriterier har förnyats. Ett informationsmöte om de ändringar som gäller för bidragen som ansöks om i mars ordnas den 7 mars.

Vanha Porvoo.

Stadsstyrelsen har godkänt stadens förnyade bidragsanvisningar och harmoniseringen av ansökningskriterierna för en del av bidragen. Kriterierna för beviljandet av Borgå stads bidrag harmoniseras för följande bidragsslag: 

  • allmänt bidrag för idrott 
  • allmänt bidrag för ungdomstjänsterna och projektbidrag 
  • från kulturbidrag: projektbidrag för att genomföra kulturverksamhet samt konstnärsstipendium
  • bidrag för social delaktighet
  • bidrag för elevföreningar vid Borgå medborgarinstitut

I och med stadsstyrelsens beslut uppdateras ansökningsblanketterna för dessa bidrag så att uppgifterna som fyllts i blanketterna motsvarar de nya kriterierna för beviljandet av bidrag. Ansökningsblanketterna kommer att innehålla allt fler obligatoriska frågor som sökanden måste svara på för att kunna skicka bidragsansökan.

– Målet är att besluten om bidrag kan beviljas på basis av uppgifterna i ansökningarna och att det inte ska ha någon betydelse hur väl handläggaren själv känner till sökandens verksamhet. I och med förändringen kommer ansökningarnas jämförbarhet att förbättras och besluten om bidrag kan göras alltmer jämlikt, berättar strategikoordinator Minna Särelä.

Dessa enhetliga kriterier består av obligatoriska kriterier och jämförelsekriterier. De obligatoriska kriterierna är sådana som ska uppfyllas för den som ansöker om bidrag eller för den verksamhet som understöds för att ett bidrag över huvud taget ska kunna beviljas. De ansökningar som uppfyllt de obligatoriska kriterierna bedöms sedan gentemot jämförelsekriterierna. Jämförelsekriterierna styr bidragens verkningsfullhet och förverkligandet av stadsstrategin.

Bidragsblanketterna förnyades

Förnyandet av bidragspraxis har betytt att processerna för de olika bidragsslagen och den tekniska lösningen har planerats om och förnyats.

– En ny egenskap för bidragssökande blir bland annat föreningssökning direkt ur förenings- eller personuppgiftsregistret samt utnyttjandet av Suomi.fi-fullmakter. Alltså den som söker bidrag till en förening behöver i fortsättningen en rätt att teckna föreningens namn eller fullmakt för att representera föreningen som bidragssökande, säger utvecklingschef Eveliina Keski-Koukkari.

För att uträtta ärenden för en förening eller en annan person behövs en fullmakt på Suomi.fi under ”Ansöka om understöd”. Den som söker bidrag identifierar sig såsom tidigare på Suomi.fi, och väljer sedan den part hen representerar.

Ett informationsmöte för dem som ansöker om bidrag i huvudbiblioteket tisdagen den 7 mars

Ansökningstiden för stadens bidrag som förnyas börjar den 1 mars. Tisdagen den 7 mars kl. 17–19 ordnas ett informationsmöte vid huvudbiblioteket för bidragssökande om förändringarna i bidragspraxis (ändringar i bidragsslagen, ändringar i kriterierna för beviljande av bidrag, tekniska förändringar och fullmakter för de föreningar som ansöker om bidrag).

Presentationsdelen av mötet kommer att streamas (ca kl. 17–17.45) på stadens youtube-kanal. Efter presentationen har deltagarna möjlighet att vid infopunkter (kliniker) få hjälp att göra bidragsansökningen eller att be om råd för vilket bidrag som kan sökas för den verksamhet som man representerar. Enheterna som bereder bidragsbeslut kan ge råd i ärenden som gäller verksamheten som bidrag ansöks till samt tekniskt stöd och hjälp för ansökan och fullmakter.

Utöver infomötet i huvudbiblioteket ger stadens digitala stödpunkter vid servicekontoret Kompassen och Borgå medborgarinstitut (KoMbi) också stöd i att fylla i bidragsblanketterna.

KoMbis Digi-Help betjänar utan tidsbeställning enligt följande: måndagar kl. 16.30–18.30, Biskopsgatan 3–7, Lyceiparkens skola, dörr A.

Ett nytt bidrag för social delaktighet ersätter bidraget för medborgarverksamhet

Borgå stad beviljar bidrag till föreningar, organisationer, samfund och privatpersoner för olika ändamål. Bidrag beviljas både för regelbunden verksamhet och för specifika ändamål, såsom ett evenemang eller möte. År 2021 beviljade Borgå stad totalt cirka 2,38 miljoner euro i bidrag.

Stadsstyrelsen i Borgå godkände senaste höst en ny bidragsform för social delaktighet, som ersätter det tidigare bidraget för medborgarverksamhet. Under den nya bidragsformen överförs också bidragen för den verksamhet som tidigare fick sysselsättningsbidrag, de av social- och hälsovårdssektorns bidrag som staden har kvar organiseringsansvaret för samt bidragen till bya- och invånarföreningar som tidigare ingick i ungdomsbidrag.

Ytterligare information om stadens bidrag, ansökningsanvisningar och ansökningstider ges när ansökningstiden närmar sig.