Hoppa till innehåll

Anni Kytömäkis och Viola Räisänens skogskonsert: Kivitasku – tarinallinen metsäkonsertti

I Författarparken bredvid huvudbiblioteket i Borgå ordnas torsdag 6.6 kl. 17.30 en konsert med namnet Kivitasku – tarinallinen metsäkonsertti. I författaren Anni Kytömäkis och violinisten Viola Räisänens samarbetsprojekt förenas litteratur, klassisk musik och vistelse i naturen på ett fantastiskt sätt. Efter konserten tar bibliotekets evenemang sommarpaus och återkommer igen i augusti.

Under kvällen framförs ett självständigt ordkonstverk som skapats med Anni Kytömäkis roman Kivitasku som grund. Författaren själv reciterar verket. Dessutom spelas violinmusik som passar in i stämningen, av bland annat Igor Stravinsky, Johan Sebastian Bach och Jean Sibelius, även lite improvisation. Ljuden och växtligheten i Författarparken utgör ett trevligt tillägg till verket.

Anni Kytömäki är en älskad och belönad författare, som är naturkartläggare till sitt yrke. Människans förhållande till naturen utgör den röda tråden i hennes produktion.
Kytömäkis tredje roman Margarita, som utkom 2020, vann Finlandiapriset i skönlitteratur. Redan debutverket Kultarinta nominerades både till Finlandiapriset och till Helsingin Sanomats litteraturpris.

Viola Räisänen är violinist och kammarmusiker. Hon fick examen som musikmagister vid Sibelius-Akademin år 2011 och som musikmagister i gammal musik vid universitetet Royal Welsh College of Music & Drama år 2021. Räisänen har uppträtt som violinist i många olika sammansättningar både i Finland och utomlands.

Kytömäki och Räisänen har uppträtt med skogskonserter sedan augusti 2018 i skogar i till exempel Arboretum Mustila i Kouvola, Otamus naturstig i Sastamala och i samband med festivalen Norpas på Kimitoön. Idén om skogskonserter uppstod ur Kytömäkis och Räisänens vilja att framhäva skogarnas betydelse med hjälp av konst.

Författarparken i Borgå med sin rikliga växtlighet erbjuder en fin inramning för skogskonserten. Om du vill kan du ta med ett eget sittunderlag. Biblioteket erbjuder också bänkar vid behov. Evenemanget är på finska, det är avgiftsfritt och öppet för alla. Om det regnar hålls konserten på huvudbibliotekets scen.

Bild: Emil Bobyrev