Hoppa till innehåll

Barnkulturevenemanget Lekfull lördag förvandlar Konstfabriken till ett diskolaboratorie

Det omtyckta barnkulturevenemanget Lekfull lördag ordnas för tredje gången på Konstfabriken den 27 april klockan 10–14. I år är temat för det kostnadsfria evenemanget diskolaboratorie. Diskolaboratoriet sprider sig från foajén till Avantisalen och erbjuder roliga aktiviteter med en konstvinkling för hela familjen.

Evenemanget ordnas av Borgå stads kulturtjänster i samarbete med konstkollektivet Skidit. Kollektivet, som är grundat år 2010, producerar tvärkonstnärliga upplevelser för barnfamiljer. Utöver evenemang planerar de också funktionella koncept, så som tillfälliga lekplatser och installationsaktiva inlärningsmiljöer.

– Diskolaboratoriet erbjuder ett roligt och lekfullt sätt att bekanta sig med olika teman. Vi lär oss om formgivning, rörelse och musik, konstaterar Aino Heikkinen från Skidit.
I diskolaboratoriet rör man sig fritt i egen takt mellan olika verkstadsstationer. Det är disko i Avantisalen klockan 11, 12 och 13.

Lekfulla konstverkstäder

I musiklabbet kan du kliva in i ett diskobås för att prova olika maskinmusikljud och spela in en egen snutt till en robotsång. Du kan också filma ett klipp för en gemensam after movie.

I robotverkstaden får du skapa en robotkaraktär av coola återvunna material, med stöd av konstnären Maria Sann. Sedan får du filma din robot till del av ett kollektivt konstspektakel i Avantisalen, när VJ Oka trollar den till att dansa på diskoskärmarna.

Diskolaboratoriets dansgolv inspirerar dig att lära dig nya diskomoves, njuta av musik och utforska rörelser i ledning av jätterobot. Lärare och elever från Konstfabrikens dansskola bjuder in dig till rörelsens värld.

Diskolaboratoriets frivilliga klädkod är glädje. Du får gärna klä upp dig eller klä ut dig i någonting som ger dig glädje att leka och dansa. De 500 första på plats får en diskolaboratorieballong.

Miira Holländer

Kulturproducent, Barn och unga