Hoppa till innehåll

Borgå deltar igen i kampanjen En miljon soppåsar

Borgå stad är återigen med i Yles kampanj En miljon soppåsar, där målet för hela Finland är att samla en miljon påsar med skräp under våren. Förra året samlades det i Borgå 1073 påsar skräp r och i hela Finland 210 000 påsar skräp.

Miljoona roskapussia -kampanjan tunnuskuva.

Redan 148 kommuner och städer har lovat delta i den riksomfattande kampanjen, likaså Utbildningsstyrelsen, programmet Finland i rörelse samt ett antal organisationer och samfund. En mängd partners är med och förmedlar information om kampanjen och uppmuntrar människor att delta. Kampanjen börjar den 15 april och kulminerar på Världsmiljödagen den 5 juni.

I biblioteken i Borgå finns 12 skräpplockare att låna året runt och de finns förutom i huvudbiblioteket även i biblioteken i Vårberga och Gammelbacka. Dessutom kan man också hämta skräppåsar för städning av allmänna områden på servicekontoret Kompassen. Fulla skräppåsar kan läggas i sopbehållare på allmänna områden och om sopbehållaren är full kan påsen lämnas bredvid, väl försluten.

När man samlar skräp är det bra att komma ihåg säkerheten. Det lönar sig att ta med handskar, skor med hårda botten och en varningsväst om man samlar skräp i närheten av trafiken.


Staden stöder uppsnyggande av närmiljön

Om du vill bidra till uppsnyggande av närmiljön på ett allmänt område som staden äger och projektet är större än skräpplockning, ska det göras en talkoanmälan via stadens e-tjänster två veckor före talkot. Talkoarbete kan ordnas till exempel av husbolag, idrottslag eller kompisgäng. Staden kan stöda uppsnyggande av närmiljön till exempel genom att hjälpa till med transporten av avfall.

Såhär deltar du i kampanjen

Yles kampanj En miljon soppåsar pågår 15.4–14.6.2024. De samlade skräppåsarna antecknas i en räknare som uppdateras i realtid på sidan https://svenska.yle.fi/miljonsoppasar på den orten där skräppåsarna har samlats. Utöver gemensamt väl blir det en verklig konkurrens mellan olika orter i Finland!

  1. Ta med dig handskar och en tom påse.
  2. Gå ut – ensam eller i grupp.
  3. Samla skräp i omgivningen.
  4. Lägg skräpet bland blandavfallet när påsen är full.
  5. Gå in på adressen svenska.yle.fi/miljonsoppasar och anteckna antalet soppåsar som du har samlat vid rätt ort.
  6. Utmana dina vänner att delta!