Hoppa till innehåll

Borgås tredjeklassister samlas för lantdagsbal

Till skillnad från många andra städer har Borgå inte valt självständighetsdagen som festhögtid för skoleleverna. I stället lyfter Borgå fram stadens egen historia.

Borgås tredjeklassare kommer i festlig stämning på fredag den 22 mars kl. 12-14, då 594 elever och 64 lärare deltar i barnens lantdagsbal. Evenemanget, som äger rum i Idrottshallen under skoldagen, ordnas som en del av stadens kulturutbildningsplan, Kulturstigen.
Barnens bal är inspirerad av balen som ordnades under Borgå lantdag år 1809 och bjuder på levande orkester, servering och dansvimmel.

-För en del elever är det första gången de deltar i ett stort evenemang. Du behöver inte vara nervös för att inte kunna danserna perfekt. Fokusen är på dansglädjen”, säger Miira Holländer, evenemangets producent.

Dansövningar och föreläsningar med lantdagstema

Elever och lärare har övat på danser i skolorna under början av året. Förutom dansövningar för lärare har de fått stöd av dansvideor som producerats tillsammans med Borgå folkdansare. För att komma i stämning har skolorna också kunnat boka gratis föreläsningar med lantdagstema av Borgå museum.

-I Grännäs skola har vi sedan sportlovet ivrigt övat på danserna. Eleverna har glatt gått in för upplevelsen och väntar med spänning på baldagen. Det här är en fin tradition för eleverna i årskurs tre, en tradition värd att hålla fast vid, säger Åsa Haglund från Grännäs skola.

Evenemanget produceras av Borgå stads kulturtjänster. Dessutom medverkar Borgånejdens musikinstitut, stadens ungdomstjänster, Borgå museum och Borgå folkdansare. Jenny Törnroos och Hannele Tenhovuori är programledare.

På balen närvarar även tf. stadsdirektör Fredrick von Schoultz, som håller ett festtal, och stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander.

Evenemanget är stängt för publik.