Hoppa till innehåll

Byaskjussen inleder idag trafiken i ett allt större område enligt invånarnas önskemål

Den anropsstyrda trafiken Byaskjussen som betjänar glesbygden i Borgå inleder en ny säsong idag i Borgå.

Servicen som erbjuds mellan Borgå centrum och byar utvidgas västerut till Hindhår.

– Vi har beaktat responsen som vi har fått från invånarna och erbjuder nu byaskjussen i ett allt större område. Byaskjussen är avsedd för att man kan röra sig mellan byarna och centrum och i glesbygden även mellan byarna. De som sköter sina ärenden i Kungsporten kan utnyttja Byaskjussen till flera riktningar. Byaskjussen används exempelvis av unga till resor för hobbyer berättar trafikingenjör Hanna Linna-Varis hos Borgå stad.

Interna resor i centrum kan inte beställas i Byaskjussen.

Byaskjussen kör till följande byar: Saxby, Finnby, Hax, Strömsberg, Torasbacka, Kerko, Illby, Siggböle, Veckjärvi, Sannäs, Jackarby, Hindhår, Gammelgård, Karsby, Monby, Vahijärvi, Askola kyrkby, Vakkola och Särkijärvi.

Byaskjussen är i trafik mellan Borgå centrum och byarna från måndag till fredag klockan 17–20.45 och lördagar klockan 9–15.

Beställningen kan göras via telefon eller med mobilapplikation

Resan kan beställas till önskad adress med Matkahuoltos mobilapplikation Resesökning och biljetter. Applikationen kan laddas till iOS- och Android-telefoner i telefonens applikationsbutik. Resan betalas med applikationen. Applikationen visar priset på resan på förhand.

Resan kan också beställas direkt hos trafikföretaget på telefonnumret 044 978 9553 från måndag till fredag klockan 14–15. Då betalas resan i kontanter i bussen.

Resan kan beställas tidigast fem dygn tidigare och skjutsbeställningen kan avbokas utan avgift en timme före avfärd. Resan kostar 2,5–9,0 euro beroende på resans längd och passagerarantalet.

I applikationen kan resan kombineras också med andra bussresor till exempel till huvudstadsregionen som betalas med enkelbiljett. Systemet ser till att omstigningen är möjlig till exempel på busstationen.

Byaskjussen körs från och med september av Jimlog Ab med två småbussar.

Byaskjussen körs till och med 28.5.2022.

https://www.borga.fi/byaskjussen