Hoppa till innehåll

De första barnen från Ukraina har börjat sin skolgång, beredskap för ankomst av större grupper fortsätts

De första barnen som har kommit till Borgå från Ukraina har börjat sin skolgång i Pääskytien koulu.

Ukrainan lippu

Finskspråkiga och svenskspråkiga utbildningstjänster känner till cirka 20 elever från Ukraina i låg- och högstadieåldern som ska börja sin skolgång. Även inom förskoleundervisningen har man berett sig för barn från Ukraina som börjar förskoleundervisningen.
Ukrainare som kommer till Borgå får hälsovårdstjänsterna i första hand via mottagningscentralen.
– I andra hand på Näse hälsostation, rådgivningar eller skolhälsovården. De som bor med personer från Ukraina rekommenderas ta poliovaccin, påminner infektionsläkare Jeff Westerlund.
Det är bra att hänvisa personer som kommer med sällskapsdjur att kontakta kommunveterinären så snart som möjligt.
KoMbi börjar i maj två grupper i finska till vuxna nyanlända ukrainare. Därutöver börjar det i KoMbi 9.5 en sommarskola för unga vuxna. Också den kan ta ukrainare som är under 30 år.
En svenskspråkig, två månader lång grupp för vuxna börjar i Akan i maj. Intensivkursen är två månader lång.
Personer från Ukraina får fritt delta i verksamheten som Borgå stads ungdomstjänster arrangerar. Alla som hör till åldersgruppen får kortet som används i den öppna verksamheten.
– Ungdomstjänsternas uppsökande ungdomsarbete kan hjälpa till att finna meningsfulla aktiviteter för unga personer från Ukraina. Det går också att be ungdomsarbetare besöka nya skolgrupper för att berätta om verksamheten. I kultur- och fritidstjänsternas sommarverksamhet kan det reserveras några ”kvotplatser” för nyanlända, berättar bildningsdirektör Sari Gustafsson.


Största brådskan med att ordna nödinkvartering är över, beredskap måste upprätthållas


Migrationsverket Migri har informerat kommunerna om att den största brådskan med att ordna tillfällig inkvartering är i dagsläget över men kommunerna måste fortfarande upprätthålla sin beredskap att ordna nödinkvartering.
Om situationen förändras, kan lokalerna på Fredsgatan ta emot 40–60 personer. Ibruktagande av Strömborgska skolan för nödinkvartering tar cirka en månad.
– Strömborgska skolan lämpar sig endast för nödinkvartering, inte för mottagningscentralverksamhet, säger stf. social- och hälsovårdsdirektören Kirsi Oksanen.
Staden fortsätter att kartlägga inkvarteringslokaler för längre bruk.