Hoppa till innehåll

Delta i fönstermosaiken Utopia på Konstfabriken

Bildkonstnär Alexander Salvesen bjuder in borgåborna att delta i skapandet av fönstermosaiken Utopia på Konstfabriken under sportlovet 19–23 februari.

Det kollektiva verkets tema är utopi och görs av färggrann självhäftande plastfilm. Skapandet av verket inleds i foajén på måndag kl. 9-13 då Salvesen är på plats och stödjer deltagarna i arbetet. Tisdag till fredag är deltagandet självständigt och allt material finns på plats. Deltagandet är kostnadsfritt och lämpar sig för alla åldrar.

Salvesen presenterar verket så här:

“Hur vill du att framtiden skall se ut? Vad önskar få se i livet? Tänk dig en plats där allting är precis som du vill ha det. Där alla människor är snälla mot varandra, det finns massor av roliga saker att göra, och alla har allt de behöver. Det är som en magisk plats där drömmar går i uppfyllelse.
Utopier behövs. Då vi ser på världen just nu är det klart att drastiska förändringar behövs mot ett mer jämlikt, ekologiskt och ömt samhälle. De fungerar som väsentliga visioner för samhället, väcker fantasin och inspirerar till positiv förändring. De fungerar som en kompass för framsteg och uppmuntrar oss att utmana normer samt sträva efter bättre alternativ. Då vi omfamnar utopiskt tänkande främjar vi innovation, social sammanhållning och strävan mot en mer rättvis och hållbar värld. Hur vill du att det skall bli för följande generation?”

Alexander Salvesen är residensgäst på Konstfabriken. Hans ljusinstallation En ljus framtid visades i Fabrikkssalen under Borgå ljus. Det kollektiva verket Utopia är ett samarbete med Borgå stads kulturtjänster.