Hoppa till innehåll

En magisk kväll i Marko Karvos sällskap på huvudbiblioteket

Marko Karvo, världsmästare i scentrolleri, besöker Borgå huvudbibliotek torsdagen den 16 februari kl. 17.30. Under kvällen får publiken se en häpnadsväckande trolleriföreställning och höra berättelsen om hur Karvo blev en av världens bästa trollkonstnärer.

Marko Karvo har rest runt i världen i 40 års tid och uppträtt i ledande kabaré-, varieté- och cirkusproduktioner. Utöver världsmästerskap har han fått branschens mest ansedda pris i till exempel Frankrike och Spanien. I Finland har Karvo valts till årets underhållningsartist samt årets trollkonstnär tre gånger.

Till Karvos repertoar hör klassiska trollkonster: han kan trolla en fågel ur en scarf, läsa tankar och göra utbrytarkonster. Inom magin är det emellertid inte enbart fråga om trick.

”Det viktigaste i mina föreställningar är känslan av det förunderliga och obegripliga, den verkliga magin. Man kan inte bli en stor trollkonstnär bara med tekniskt kunnande, utan vi förenas även av ett behov av att uppträda och av höga ambitioner. Det krävs psykisk styrka att uppträda inför stor publik”, säger Karvo.

En framgångsrik trollkonstnär måste också förnya sig regelbundet. Inom branschens tävlingar uppträder man alltid med ett nytt nummer. Den numera i Borgå bosatta Karvos magiska kväll består av programnummer som haft betydelse under karriärens lopp. Helheten har planerats uttryckligen med tanke på publiken och utrymmet på Borgå huvudbibliotek.

Efter trolleriföreställningen intervjuas Karvo av Sanni Saarinen som ansvarar för evenemangen på biblioteket. Under diskussionen fördjupar de sig i livet för en trollkonstnär och magins hemligheter utan att ändå avslöja för mycket.

Den magiska kvällens språk är finska, den är avgiftsfri och passar hela familjen. Publiken kan i slutet av kvällen ställa frågor till Marko Karvo.