Hoppa till innehåll
film -

Filmen Vinski och osynlighetspulvret får fortsättning med Borgå som samarbetspartner

Den populära filmen för hela familjen Vinski och osynlighetspulvret som hade premiär i december 2021 får fortsättning. Fortsättningsdelen filmas delvis i Borgå och Borgå stad är en av samarbetspartnerna för filmen.

poika ja harmaatukkainen mieshenkilö

Filmen Vinski och osynlighetspulvret har hittills setts av 102 000 tittare i biografer och den är årets mest sedda inhemska film. Filmen var nominerad för fem Jussi-priser.

Ett internationellt kanadensiskt bolag som specialiserar sig för familjefilmer har köpt världsrättigheter för filmen och filmrättigheterna har redan sålts till flera länder. Filmen har fått flera inbjudningar till internationella festivaler och har hittills visats i Tyskland, Storbritannien och Norge. Filmen ska också visas bland annat i Tjeckien, Sydkorea, Italien och Sverige.

 – Utöver synligheten som filmen gav bidrog filmproduktionen till konkreta regionekonomiska konsekvenser för Borgå till exempel i form av inkvartering, bespisningar och lokalitetshyror, berättar Borgå stads turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen.

Borgå stad har under de senaste åren satsat på samarbete med produktionsbolag.

 – Utöver filmen Vinski och osynlighetspulvret har bland annat serier Onnela och Hautalehto filmats i Borgå och dessa produktioner ger nytta till olika aktörer i staden och är ett effektfullt sätt i turismmarknadsföringen.

Borgå stad har ingått ett partnerskap med Snapper Films Oy och staden får synlighet och rätt att utnyttja filmen i sin marknadsföring.

 – Vi är glada över att samarbetet med Borgå stad fortsätter och att vi också kan filma fortsättningsdelen i Borgå under det kommande året, säger Laura Salonen, producent för Snapper Films Oy.