Hoppa till innehåll

Galleri Gamla Kaplansgården erbjuder sommarevenemang för hela familjen

På gården vid Galleri Gamla Kaplansgården i Gamla stan i Borgå (Mellangatan 13, 06100 Borgå), ordnas under sommaren verksamhet, evenemang och aktiviteter för hela familjen.

Kuva Galleria Kappalaisentalosta.

Sommarevenemangen inleds med evenemangsserien Färgmåndag för bebisar som ordnas för familjens yngsta den 3 och 10 juni kl. 12. På färgmåndagarna får bebisen bekanta sig med färger, former och ytor genom att undersöka, leka och måla själv.

Alla barn under ett år och deras föräldrar är välkomna. Man anmäler sig till färgmåndagen på förhand via stadens evenemangskalender. Deltagaravgiften är 5 euro/person.

Under Borgådagarna, lördagen den 8 juni kl. 11–13.30 trollar man fram buketter och dekorationer av äkta blommor vid en festlig blombuffé som dukas fram på galleriets innergård. Vid evenemanget används enligt tillgång blommor som annars skulle bli svinn. Material har reserverats för de första 200 deltagarna och det är fritt inträde till evenemanget.

Marionettdockor och blåbärsmaskar

Söndagen den 9 juni kl. 11 och 12.15 finns det möjlighet att göra en egen marionettdocka i en somrig verkstad på galleriets gård. I denna verkstad gör man en marionettdocka med 2–4 trådar under handledning av dockteaterkonstnären Anne Lihavainen. I verkstaden ryms 12 deltagare. Biljetter säljs på förhand för 4 euro i Borgå stads nätbutik.

Blåbärsmaskar och andra småkryp är en lekfull målarverkstad som ordnas den 15 juni kl. 10–13 på galleriets innergård. I nonstop-verkstaden är personer i alla åldrar välkomna att prova olika akvarelltekniker och överraskande kombinationer. De minsta i familjen kan skapa konst med hjälp av en förälder. Verkstaden leds av konstpedagogen Liini Laes och det är fritt inträde till verkstaden.

I slutet av juni sätter artesanvävaren Eeva-Mai Raueiser upp riktiga vävstolar på galleriets innergård. I Raueisers vävverkstäder den 27–29 juni kl. 11–14 är det möjligt att bekanta sig med vävning med vävstol och tillverka olika små textilier. Det är fritt inträde till verkstäderna och de lämpar sig för alla åldrar.

I juli berättas på Holmska gårdens innergård en mytisk äventyrshistoria med hjälp av dock- och maskteater. Föreställningarna hålls 4–6.7 kl. 10 och 11, då man kan se dockteatern Ofelias föreställning Pihlajan lasten seikkailu. Föreställningarna tar 30 minuter och passar för alla åldrar, för stora och små. Biljetterna kostar 4 euro och säljs på förhand i Galleri Gamla Kaplansgården, Mellangatan 13, Borgå. (Öppet: 2–25.6 och 30.6–3.9 tisdag–söndag kl. 10–16, stängt 23–24.6)

På den lilla lekplatsen för barn på galleriets innergård kan du njuta av stämningen i Gamla stan, fylla din vattenflaska och äta ditt mellanmål i lugn och ro.


Konstutställningar hela sommaren

Sommarens konstutställningar i Galleri Gamla Kaplansgården passar också utmärkt som utflyktsmål för hela familjen. Fram till den 16 juni kan man i galleriet se målningar av bildkonstnären Petri Hytönen från Borgå. Den 20 juni öppnas i galleriet en utställning av konstnärer som deltar i Borgå Triennal. Borgå Triennal är en helhet av stadsfestival och konstevenemang, där konsten vart tredje år tar över stadsrummet med ett varierande tema.
I galleriet kan man se verk av tre olika konstnärer: Ida Koitila, Roger Metto och Emma Tryti. På galleriets gårdsplan breder Anna Nybergs textilverk ut sig och i gårdsboden visas Mattias Hellbergs medieverk.