Hoppa till innehåll

J.L. Runebergs födelsedag firas också i år huvudsakligen med digitalt program


FBK:s traditionella fackeltåg och Runebergskören BSB:s uppträdande ordnas inte i år.
Information om programmet och länkar finns samlade på adressen; https://www.borga.fi/runebergsdagen
Digitalt kulturutbud med Runebergstema för alla åldrar
Det populära tvåspråkiga digitala innehållet i anslutning till Runebergsdagen finns tillgängligt första veckan i februari från måndagen den 31 januari.
– Vi får bland annat bekanta oss närmare med traditioner i samband med firandet av Runebergs födelsedag under ett virtuellt museibesök och lär oss att baka Runebergstårtor med Fredrika Runebergs ursprungliga recept, berättar kulturproducent Thomas Weissman.
Digitalt program:
• Virtuellt museibesök: Firandet av Runebergsdagen i hemmuseet
• Tårtverkstad: Runebergstårtor med Fredrika Runebergs recept
• Jazzkonsert med Runebergstema: Mikael Jakobsson trio och Sofia Finnilä
• Sagostund med Mauri Kunnas bok Hundbackens Marta och Runeberg
• Promenad i Borgå: I Runebergs fotspår
• Lek och lär: Hemma hos Runeberg – överraskningsgäster

Hemmuseet välkomnar besökare på ett tryggt besök
Förberedelserna inför nationalskaldens födelsedag görs på traditionellt sätt i hemmuseet.
Det fanns traditioner i anslutning till Johan Ludvig Runebergs födelsedag redan under hans livstid. Till exempel uppträdde gymnasiepojkar med sång under hans fönster.
Fredrika Runeberg tog in liljekonvaljer i källaren på hösten, och efter julen väckte hon dem till blomning, så att skalden fick njuta av doften från sin favoritblomma på sin födelsedag.
– Bland annat den här traditionen lever ännu kvar, och den 5 februari finns det alltid liljekonvaljer i hemmuseet, berättar museiföreståndare Laura Svärd.
På vintern är hemmuseet öppet onsdag–söndag kl. 10–16. På Runebergsdagen den 5 februari är inträdet gratis och öppettiden förlängs till kl. 19. För att garantera hälsosäkerheten krävs covidintyg, besökarantalet är begränsat, och det ordnas inget program eller guidningar.
Ta en promenad i familjen Runebergs Borgå
Johan Ludvig Runeberg bodde i Borgå med sin familj i 40 års tid, och många platser i staden har en anknytning till deras liv.
– På rundturen i Runebergs fotspår kan man bekanta sig digitalt med de viktigaste platserna som ännu finns kvar, konstaterar Weissman.
Platserna presenteras på en digital rundtur som publiceras på stadens Youtubekanal måndagen den 31 januari. Youtube-länken hittar du här: https://www.youtube.com/user/PorvooKaupunki
– På webbsidan för Runebergsdagen kan man också ladda ned en karta över platserna, och gå rundturen som en orienteringsuppgift, då när det bäst passar en själv. En tryckt version av kartan fås från hemmuseet från den 2 februari, säger museiföreståndare Laura Svärd.
Författarbesök i skolor ordnas undantagsvis i april
De traditionella författarbesöken som brukar ordnas i skolor i samband med Runebergsdagen skjuts på grund av coronaläget fram till april, då tio författare besöker tio skolor i Borgå.
Vinnarna av litteraturprisen tillkännages i direktsändning
Vinnarna av de nationellt ansedda litteraturprisen tillkännages i direktsändning.
Runebergspriset i litteratur utdelas i stadshuset den 5 februari. Priset utdelas av Borgå stad och tidningen Uusimaa, prissumman är 20 000 euro. Direktsändningen av prisutdelningen börjar kl. 13. Efter sändningen publiceras också en intervju med vinnaren.
Barnlitteraturpriset Runeberg Junior delas ut den 7 februari kl. 10, då man i en direktsändning från Borgå stadsbibliotek offentliggör vem barnjuryn har utsett till vinnare. Priset på 10 000 euro beviljas av Borgå stad och tidningen Östnyland/KSF Media.
På Runebergsdagen informeras också separat vem som är publikens favorit i tävlingen Skugg-Runeberg, som ordnas av stadsbiblioteket och tidningen Uusimaa.
Länkarna till de direkta sändningarna kommer att finnas på adressen: Runebergsdagen 2022 – Porvoo (borga.fi)