Hoppa till innehåll

Konstnärsresidens på Konstfabriken i Borgå söker konstnärer för år 2025

Borgå stads kulturtjänster söker residenskonstnärer till Konstfabrikens residens. Residensperioderna är 1–3 månader för tiden 13.1.2025-5.1.2026. I residenset ingår arbetsutrymme och bostad. Hyran är 400 euro per månad.

Taiteilijaresidenssi.

Anskökningstiden börjar den 1 februari.
Ansökningar kan göras av representanter från olika konst- och kulturområden samt andra kreativa branscher.
– På Konstfabriken arbetar ungefär 20 konstnärer och representanter från den kreativa sektorn. Målet med residensverksamheten är att stärka befintliga nationella och internationella nätverk samt skapa nya kontakter och gemenskapsprojekt som gynnar lokala konst- och kulturaktörer och invånare, berättar chefen för kulturavdelningen Susann Hartman.

Under de senaste åren har residenskonstnärerna varit en synlig del av Borgå kulturliv. Pavel Semchenko och Anis Kronidova, som var inbjudna till residensen via Artist at Risk nätverket arrangerade en performans på Borgå torg 2022 tillsammans med lokala konstnärer. På hösten 2023 fick vi se grafikverk samt målningar av paret i Borgå Konsthall.
Av årets residenskonstnär Alexander Salvesen samt av konstnärerna Sasha Huber och Petri Saarikko, som var i residens 2021, kommer utställningar att visas på Borgå Konsthall. Förutom utställningen jobbar Salvesen med ett verk som en del av programmet för Borgå Ljus-festivalen 9–10 februari.

– Residensverksamheten är en viktig del av arbetsprocessen för konstnärer och kulturaktörer, som författare. Vi hoppas att residensen leder till kontakter med konstnärer i Borgå och med själva staden. Vi vill också bjuda in stadens invånare att bekanta sig med konstnärernas arbete genom olika evenemang, kommenterar Henrik Lindqvist, utställningskoordinator på Borgås Konsthall.
I år får Konstfabrikens konstnärsresidens besök främst från konstnärer från Finland och de nordiska länderna. En del av konstnärerna har valts ut genom en öppen ansökan, medan andra har bjudits in via våra samarbetspartners. De arbetar inom olika områden inom visuell konst, såsom fotokonst, installationskonst och måleri.

Lämna in ansökan senast den 15 mars

Ansökningstiden är den 1 februari till den 15 mars 2023. Ansökan till residenset görs med ansökningsblanketten som finns på webben. Ansökningarna skickas per e-post till taidehalli@porvoo.fi.

Konstfabrikens konstnärsresidens drivs av Borgå stads kulturtjänster.