Hoppa till innehåll

Miiko Toiviainens prisbelönta monolog Kepeä elämäni på huvudbiblioteket

Skådespelaren Miiko Toiviainen framför sin prisade monolog Kepeä elämäni (Det liv som blivit mig givet) på Borgå stadsbibliotek torsdagen den 11 maj kl. 17.30. Verket har vunnit en landsomfattande monologtävling och Miiko Toiviainen har för sin rollprestation förärats priset Årets teaterskådespelare.

Det liv som blivit mig givet är en bottenlöst klarsynt, viktig, lekfull och medryckande monolog som beskriver hur berättarens transbakgrund vänts till styrka och ny lycka i livet.

”Det har talats ganska mycket om transpersoner i medierna på sistone, men i allmänhet bara via tragiska och dystra människoöden. Jag upplever att även andra infallsvinklar behövs – så här är min historia”, säger Miiko Toiviainen.

Det liv som blivit mig givet fick sin premiär i Kajana under Poesiveckan 2019. Efter det har den charmat publiken på tiotals orter och på ansedda teaterscener. Monologen har setts till exempel på Q-teatern, på stadsteatrarna i Åbo, Esbo och Tavastehus samt under Tammerfors teatersommar.

Monologen har fått strålande recensioner och älskats också av publiken. Den fortsätter att turnera runtom i landet. Miiko Toiviainen är skådespelare och bosatt i Helsingfors. Han utexaminerades från Teaterhögskolan år 2018. Han har uppträtt på flera teatrar i Finland och är för tillfället anställd vid KOM-teatern.

Monologen är regisserad av Riikka Oksanen. För dramaturgin står Aino Pennanen, för tonsättningen och ljudplaneringen Eeva Kontu och för den visuella planeringen Sofia Palillo. Musiken är producerad av Mikko Renfors.

Föreställningen är cirka en timme lång. Den är på finska, gratis och öppen för alla.