Hoppa till innehåll

Navigatorn i Borgå ordnar gruppträffar på webben för unga som spänner sig i olika situationer

Navigatorn i Borgå ordnar en virtuell grupp för ungdomar i åldern 17–29 år som lider av att de spänner sig i olika situationer i vardagen. Gruppen träffas på måndagar, åtta gånger totalt, på en nätplattform med start 19.10 kl. 16.15-17.30.

Navigatorn i Borgå ordnar en virtuell grupp för ungdomar i åldern 17–29 år som lider av att de spänner sig i olika situationer i vardagen. Gruppen träffas på måndagar, åtta gånger totalt, på en nätplattform med start 19.10 kl. 16.15-17.30.

Tidigare har gruppträffarna varit ansikte mot ansikte, men på grund av coronasituationen ordnas verksamheten på distans via webben.

– Gruppen är sluten så när vi har inlett träffarna tar vi inte flera med i gruppen, utan fortsätter med samma gäng tills träffarna tar slut, berättar grupphandledaren och psykologen Jenna Junttila.

– Alla spänner sig ibland för något, det är helt normalt. Oftast är det spännande till exempel att träffa nya människor, att uppträda eller att ringa ett samtal. Ibland kan det ändå växa så stort att man upplever att det börjar kontrollera livet. Till all tur har det uppfunnits en hel del sätt på vilka man kan behärska nervositeten. De här möjligheterna funderar vi på tillsammans i gruppen, berättar gruppens andra handledare, sexualterapeut och Navigatorsarbetare Leena Thesleff.

I gruppen behandlar man tryggt den egna spänningen och hittar tillsammans med gruppen sätt att klara av spännande situationer. Grupper för ungdomar som spänner sig har även ordnats i andra Navigatorer och skolor i Finland och upplevelserna har varit positiva. Många har berättat att de har märkt att andra spänner sig för samma saker och att de har fått kamratstöd av gruppen. Under våren 2020 förflyttades grupperna helt och hållet till webben. För många har det här gjort det lättare att delta i gruppen.   

– Det är inte fråga om någon skolning för att uppträda, utan man kan delta i diskussionen så mycket man själv vill, förklarar Leena Thesleff gruppens funktion.

– Vi svarar gärna på frågor på plats på Navigatorn i Borgå under öppethållningstiderna. Man kan även sätta Whatsapp eller e-post åt oss så berättar vi gärna mera, uppmanar Jenna Junttila.

Gruppen är finskspråkig.

Fråga mera och anmäl dig:

Jenna Junttila
tfn 050 5745 520
jenna.junttila@te-toimisto.fi 

Leena Thesleff
tfn 040 190 5736
leena.thesleff@porvoo.fi