Gå till innehåll

Nya reseupplevelser i 675-åriga Borgå

Den för många redan bekanta turiststaden Borgå firar 675-årsjubileum i år.

Den för många redan bekanta turiststaden Borgå firar 675-årsjubileum i år.

Förutom de alltid lika populära attraktionerna finns det nya, attraktiva turistmål, och det lönar sig att reservera tid för att bekanta sig med Borgå och övernatta i staden.

− Borgå är ett fantastiskt resmål året om. I sommar får vi utöver alla gamla favoriter även ta del av nya upplevelser. Också hemma i Finland ska vi resa hälsosäkert och visa varandra hänsyn genom att hålla avstånden och följa en god handhygien och genom att ansvarsfullt agera i enlighet coronarekommendationerna, uppmanar Sari Myllynen, turism- och marknadsföringschef vid Borgå stad.

Goda nyheter för godisälskare

I år firar även Brunberg i Borgå jämna år, fabriken inledde sin verksamhet för 150 år sedan. Till alla läckergommars glädje öppnas en ny fabriksbutik invid sötsaksfabriken i stadsdelen Östermalm, två kilometer från stadens centrum. I den nya fabriksbutiken finns över 200 kvadratmeter utrymme för Brunbergs mångsidiga sortiment och bakom glaset kan man se hur tillverkningen av konfekt går till. Det finns en stadscykelstation vid fabriksbutiken och med cykel tar man sig lätt dit från centrum.

− Vår fabriksbutik kommer även i fortsättningen att vara ett av de populäraste besöksmålen i Borgå. I våra butiker i Borgå har vi även ett omfattande urval av produkter som inte fås någon annanstans. Därutöver erbjuds förmånliga partier av så kallad andrasortering, det vill säga konfekt som på grund av sin storlek eller form inte duger till normal försäljning fastän smaken garanterat är lika delikat, berättar Katarina Enholm, verkställande direktör för Brunberg.

Också Lilla Chokladfabriken har flyttat till Östermalm, och deras internationellt prisbelönta produkter kan köpas i fabriksbutiken.

Mycket mer än ett resmål för dagen

En minisemester i Borgå höjer stämningen i vardagen. Bland inkvarteringsalternativen finns allt från små intima bed & breakfast till stämningsfylld herrgårdsinkvartering. Borgås nyaste hotell Runo öppnar i maj vid porten till Gamla Borgå. I det unika boutiquehotellet finns 56 rum och gästerna har tillgång till ett Vardagsrum, Kök och Bar som är öppna för alla och dessutom till ett enastående Mini Spa på vinden.

− Runo Hotel i Borgå kommer att höja hotellupplevelsen till en ny nivå också på den internationella marknaden. Vi erbjuder en ny, lättillgänglig och hemlik hotellupplevelse i en skandinavisk, lantligt modern designmiljö. Vår historiska fastighet och dess otaliga berättelser erbjuder även sina tjänster till andra än hotellgäster. Runo Kitchen & Bar trollar fram modernt inspirerade smaker av traditionell finländsk mat och dryck, Runo Sauna & Spa på vinden skämmer bort dig i höjd med taken i Gamla Borgå och våra fest- och möteslokaler kan anpassas för allt från virtuella ledningsgruppsmöten till traditionella bröllopsmottagningar, säger Erkka Hirvonen, verkställande direktör för Runo Hotel i Borgå.

Evenemang och aktiviteter för många smaker

Aktiva semesterfirare finner de bästa sidorna av Borgå redan i centrum. I Kokon Bike Park i centrum finns ett populärt center för utförscykling, så kallad downhillcykling. I DoInPorvoo-uthyrningen som finns i området kan man förutom utförscyklar och elcyklar även hyra kajaker och SUP-bräden för avkopplande paddling i Borgå å.

Porvoo Line kryssar längs Borgå å, och från båten är det trevligt att följa vimlet vid åstranden. Under de senaste åren har flera caféer öppnat längs åstranden. För närvarande anläggs en ny park på Västra åstranden och gör att det blir fler trivsamma områden. Det lönar sig att ta egen bil till skärgården och uppleva skärgårdsstämningen till exempel på lördagar på Pellingemarknaden. Att ta färjan till Pellinge är en upplevelse i sig.

På Rådhustorget erbjuds nya evenemang under sommaren till glädje för såväl lokalbefolkning som turister.

− Under sommarmånaderna förvandlas Rådhustorget till en pulserande stadskärna i Gamla Borgå. Under evenemangsdagarna kan besökaren bekanta sig med lokala hantverkare, hitta särpräglade produkter och delta i intressanta workshoppar. Det utlovas musik- och talföreställningar, konst, historia, teater och Borgås berömda lokala delikatesser, berättar Päivi Dietrich, ledamot i Porvoon Museotori ry:s styrelse.

Evenemangsutbudet under Borgås 675-årsjubileum omfattar bland annat konstutställningen Borgå Triennal, stadsevenemanget Borgådagarna och Porvoon Kesäteatteris jubileumsrevy Ilolla Porvoo 675 v. Alla evenemang ordnas i enlighet med myndigheternas gällande anvisningar.

BorgåLokal – kupongförmåner för turister

Mobila Borgå Help-turistinformatörer betjänar turister i centrumområdet från början av juni till slutet av augusti. Sommarinfo finns i anslutning till servicekontoret Kompassen (Krämartorget B) tis–lör kl. 10–17. Borgå Help-personalen delar ut Borgå Lokal kuponghäften till turister. Häftet innehåller förmåner och erbjudanden på ett tjugotal produkter och tjänster hos företag i Borgå.

Mer idéer och tips för sommarens Borgåbesök
Bilder kan laddas ned från mediebanken Porvoo – Mediabank