Hoppa till innehåll
personal -

Resursbrist inom den finskspråkiga talterapin lindras med köpta tjänster

Sanapelin paloja

Det är för närvarande resursbrist vid Borgå stads finskspråkiga talterapi. Därför köper staden i den mån det är möjligt in all talterapiservice av privata tjänsteleverantörer. Det görs via den medicinska rehabiliteringen för barn.

 – Situationen är svår, men vi försöker hela tiden hitta lösningar genom att rekrytera och att anlita köpta tjänster, säger servicechef Eliisa Roine.

Resursbristen tar sig uttryck i växande köer. I dagsläget är kötiden till den finskspråkiga talterapin mer än sex månader. De som är i brådskande behov av talterapi ges förtur.

 – Talterapeuterna har gott om kunder i kommunsektorn men också i den privata sektorn. Det leder till en situation där det för tillfället är utmanande också att skaffa tillräckligt av köpta tjänster, konstaterar Roine.

Samma läge har man även i den svenskspråkiga talterapin där den ena av två befattningar är obesatt trots rekryteringsförsök. Situationen i Borgå lättar ändå något i höst i och med att personal återvänder från sin tjänstledighet.

Eliisa Roine efterlyser fler studieplatser för dem som vill bli talterapeuter.

 – Det råder brist på talterapeuter både lokalt och på nationell nivå – det finns helt enkelt för få av dem. Vi kan erbjuda intressant och givande arbete i ett multiprofessionellt team.