Hoppa till innehåll

Rosk’n Roll efterlyser nya Återvinningsexperter

Återvinningsexperterna, Rosk’n Rolls årligen återkommande tävling med sopor och återvinning som tema, är här igen.

Återvinningsexperterna, Rosk’n Rolls årligen återkommande tävling med sopor och återvinning som tema, är här igen.

Tävlingen riktar sig till alla fjärdeklassare i grundskolorna i östra och västra Nyland, och idén bakom racet är att öka elevernas miljömedvetenhet och samtidigt få dem att begrunda sina egna vardagsval och konsumtionsvanor.

“Det handlar om att väcka tankar, få eleverna att fundera på skillnaden mellan att vilja ha någonting eller verkligen behöva någonting. En central poäng är att vi alla, genom små val varje dag, kan göra en miljögärning och samtidigt förhindra att det uppstår avfall”, säger Rakel Allén, miljöutbildare på Rosk’n Roll.

I tävlingens första del gästspelar Rosk’n Rolls miljöutbildare på en lektion – antingen på plats i skolan, via Teams på distans eller som en inspelad videolektion.

“I fjol ordnades Återvinningsexperterna som helhet på distans, men i år hoppas vi på att i varje fall delvis kunna besöka skolorna. Inte för att tala om att vi hoppas kunna ordna finalen på avfallscentralerna”, säger Allén.

Vilket tävlingsformat som är aktuellt under årets tävlingsmånader hänger ihop med det rådande coronaläget.

Det är lätt att delta

Fjärdeklassarna får hur som helst en kort introduktion i sopsorteringens och återvinningens spännande värld, för att direkt efteråt få testa sitt avfallskunnande i en frågesport, utformad som ett mobilspel. Redan innan avfallsrådgivaren kommer på besök kan eleverna förbereda sig för tävlingen via Rosk’n Rolls material för miljöfostran, Otto och Ronja återvinner.

“Glädjande nog har vi redan fått in ett tiotal anmälningar. Det finns plats för många fler blivande återvinningsexperter, och man kan haka på tävlingen ända fram till utgången av mars”, säger Rakel Allén och tillägger:

“Vi hoppas att så många lärare som möjligt bokar in sin klass redan nu, så glöms Återvinningsexperterna inte bort. Dessutom blir det mer tid över för eleverna att trimma sina sopkunskaper.”

Förstapris: klirr i klasskassan

Siktet är förstås ställt på finalerna som ordnas på Munka avfallscentral i Lojo och Domargård avfallscentral i Borgå. Till final går de tio lag, fem per region, som samlat flest poäng i uttagningstävlingen.

”Eleverna brukar var väldigt ivriga. Tävlingsmomentet sporrar dem att ta reda på mera om sortering och återvinning. Som lockbete fungerar också förstapriset, vinnarlagen får 500 euro vardera att sätta i klasskassan”, säger Allén.

Uttagningstävlingen är öppen den 1.10.2021–31.3.2022. Tilläggsinformation om tävlingen hittas på Rosk’n Rolls webbplats. Där finns också en länk till anmälningsblanketten.