Hoppa till innehåll

Runebergsdagen firas i februari med omfattande och mångsidigt program

Nationalskalden J. L. Runebergs födelsedag firas i år med omfattande och mångsidigt program i Borgå.

Runebergin päivän soihtukulkue.

– I år erbjuds det digert med gratis evenemang. Det arrangeras författarträffar, utställningar, verkstad, konserter med Runebergstema, körsånger och stämningsfullt fackeltåg, berättar kulturproducenten Thomas Weissman.


Runebergskören BSB:s ståtliga galakonsert i Domkyrkan

Runebergskören BSB firar under år 2023 körens 100-årsjubileum. Under jubileumsåret ordnar kören, i samarbete med Borgå kulturtjänster och Borgå svenska domkyrkoförsamling, en ståtlig Det var då-jubileumskonsert i Borgå Domkyrka lördagen den 4 februari kl. 18. I konserten sjunger man sånger komponerade till Runebergs texter. Det är fritt inträde till konserten.


Konsert och verkstad med Runebergstema i hemmuseet

Lördagen den 4 februari kl. 10–13 arrangeras en verkstad där man kan göra utmärkelsetecken. Det är gratis att delta i verkstaden och den ordnas i verkstadsutrymmet i drängstugan i J. L. Runebergs hemmuseum.
På eftermiddagen kl. 14 är det konsert i hemmuseets huvudbyggnad, där Natalia Linsén (Theresa Laurikka, sopran), familjevän till familjen Runeberg, sjunger musik komponerad till Runebergs dikter och ackompanjeras av vännen Augusta Söderström (Anna Kulmala, pianist). Konserten ingår i inträdesbiljettens pris.


Hemmuseet hälsar alla välkomna att komma och njuta av den festliga stämningen på Runebergsdagen

Runebergsdagens festligheter kulminerar i J.L. Runebergs hem söndagen den 5 februari. Museet har utvidgade öppethållningstider under festdagen, kl. 10–19 och det är fritt inträde för alla. Museet ordnar under dagen guidningar varje heltimme på tre olika språk. I museet öppnas den nya utställningen, Hela folkets Runeberg som ställs ut av Borgå museum i samarbetet med Borgå stads kulturtjänster. Genom utställningen kan publiken ta del av hur man på olika håll i landet har kommit ihåg och hyllat nationalskalden J.L. Runeberg. Utställningen öppnas redan 4 februari.
– Det är en unik stämning i hemmuseet under Runebergsdagen och dagens höjdpunkt är då fackeltåget och manskören Runebergskören anländer framför museet för att uppträda. Jag rekommenderar varmt att man kommer på plats för att uppleva detta. Det bjuds även på Runebergstårtor och varm saft, berättar hemmuseets museivårdare Laura Svärd.


Runebergstårta för de 500 första besökarna under Runebergsdagen

Festdagen till ära finns det varm saft och Runebergstårtor på hemmuseets innergård för de 500 första besökarna under Runebergsdagen. Serveringen börjar kl. 16.
Stämningsfyllt fackeltåg går via nationalskaldens minnesmärken till hemmuseet
Det traditionella fackeltåget startar från Borgås FBK:s hus kl. 17:30. Rutten för fackeltåget går via Runebergsgraven till Runebergsesplanaden och därifrån till J.L. Runebergs hemmuseum.
Kvällen avslutas med Runebergskören BSB som uppträder framför museet på Runebergsgatan ungefär kl. 18.15 och inne i Runebergs hem ungefär kl. 18.30.


Runebergspriset är väl synligt i Borgå huvudbibliotek

Runt Runebergsdagen har huvudbiblioteket många för allmänheten öppna evenemang. Tidigare vinnare av Runebergspriset besöker huvudbiblioteket och berättar om sina verk.
Marisha Rasi-Koskinen berättar om sin roman REC onsdagen den 25 januari kl. 17.30 och Quynh Tran kommer från Malmö för att diskutera sitt verk Skugga och svalka torsdagen den 2 februari kl. 17.30.
– De föregående årens vinnare av Runebergspriset har på grund av de exceptionella omständigheterna inte kunnat besöka biblioteket så vi är väldigt glada att vi i efterhand kan rätta till situationen och arrangera ett tillfälle där läsare kan träffa författarna, berättar bibliotekarien Sanni Saarinen, som ansvarar för evenemanget.
Tisdagen 7.2 firar man Runebergskväll i huvudbiblioteket kl. 17.30. Tomi Pulkkinen Trio tolkar Runebergs dikter i takt med romantiskt folk-soul. I början av kvällen kommer vinnaren av Skugg-Runebergomröstningen, framröstad av publiken, att tillkännages och firas med kaffebjudning.


Författare besöker skolor

Till det traditionella programmet under Runebergsdagen hör också författarbesök i skolor. Författare besöker både finsk- och svenskspråkiga skolor för att berätta om sina verk och författaryrket. I år är det Linnajoen koulu, Pääskytien koulu, Hinthaaran koulu, Jokilaakson koulu, Huhtisen koulu, Lyceiparkens skola, Strömborgska skolan, Hindhår skola, Grännäs skola och Kvarnbackens skola som får författarbesök.
Författare prisbelönas
Vinnaren av Runeberg Junior, det litterära priset för barnlitteratur, publiceras 2.2.2023 kl. 10 i huvudbibliotekets stora sal. Vinnaren utnämns av en barnjury. I juryn sitter ca 150 barn från Borgås skolor från årskurserna 1–2.
Vid prisutdelningen deltar pristagaren, barnjurymedlemmarna, fanfarbandet och Ihmeellinen Improduo. Med evenemanget firas barnlitteratur på ett glatt och roligt sätt.
Priset på 10 000 euro beviljas av Borgå stad och Östnyland/KSF Media. Alla är välkomna att följa med prisutdelningen.
Runebergspriset i litteratur utdelas i stadshuset den 5 februari kl. 13 vid en fest för inbjudna gäster. Priset delas ut av tidningen Uusimaa och Borgå stad, prissumman är 20 000 euro.


Digitalt kulturutbud med Runebergstema för alla åldrar

Det populära tvåspråkiga digitala innehållet i anslutning till Runebergsdagen finns tillgängligt första veckan i februari från måndagen den 30 januari.

  • Firandet av Runebergsdagen i hemmuseet
  • Tårtverkstad: Runebergstårtor med Fredrika Runebergs recept
  • Sagostund med Mauri Kunnas bok Hundbackens Marta och Runeberg
  • Promenad i Borgå: I familjens Runebergs fotspår
  • Virtuellt museibesök


Gratis evenemang för allmänheten under Runebergsveckan:

25.1 kl. 17.30 Författarträff: Marisha Rasi-Koskinen berättar om sin Roman REC, huvudbiblioteket. (Fritt inträde)
2.2 kl. 10 Runeberg Junior prisutdelning i huvudbiblioteket (Fritt inträde)
2.2. kl 17.30 Författarträff: Quynh Tran anländer från Malmö för att diskutera sitt verk Skugga och svalka, huvudbiblioteket. (Fritt inträde)
4.2 Utställningen öppnar: Hela folkets Runeberg – utställning i hemmuseet.
4.2 kl. 18 Runebergskören BSB konsert – Det var då i Domkyrkan (fritt inträde)
4.2 kl. 10 Verkstad för utmärkelsetecken, i hemmuseets verkstadsutrymme (fritt inträde)
4.2 kl. 14 Konsert: Theresa Laurikka och Anna Kulmala, i hemmuseet (inträde 8/6/0€)
5.2 kl. 10–19 Firande av Runebergsdagen i hemmuseet (fritt inträde)

  • Hela folkets Runeberg-utställning öppen
  • Guidningar på tre språk varje heltimme
  • Varm saft och Runebergstårtor serveras kl. 16–19
  • Kl. 18.15 fackeltåget anländer framför museet på Runebergsgatan och uppträder tillsammans med kören.
  • Kl. 18.30 en mindre kör uppträder inne i hemmuseet.


7.2 kl. 17.30 Konsert: Tomi Pulkkinen Trio tolkar Runebergs dikter i takt med romantiskt folk-soul. I början av kvällen kommer vinnaren av Skugg-Runebergomröstningen, framröstad av publiken, att tillkännages och firas med kaffebjudning. Huvudbiblioteket (Fritt inträde).