Hoppa till innehåll

Sommarmusikanter i Borgås gatubild i juni

De unga musikerna till projektet Sommarmusik i Borgå har valts. Syftet med projektet är att understöda unga musiker och fylla Borgås ljudvärld och gatubild med levande musik på sommaren. Unga musiker födda åren 2000–2007 fick ansöka om att delta i projektet.

– Till vår glädje fick vi igen uppleva att projektet Sommarmusik inspirerade många unga musiker att ansöka om att få vara med. Vi fick mångsidiga ansökningar av musiker i olika åldrar, och olika typer av musik fanns med bland ansökningarna, berättar kulturproducent Thomas Weissman.

De unga sommarmusikanterna kommer att röra sig i stadens centrum den 6–22 juni.

De uppträder förutom i parker och på torg även vid gästhamnen, den öppna platsen vid Konstfabriken och området vid Maren. Det har inte fastställts några exakta klockslag och platser för uppträdandena, utan musikerna rör sig fritt i områdena från tisdag till fredag klockan 12–16 (midsommarveckan måndag–torsdag).

Mångsidig musik utlovas

Tre begåvade unga musiker valdes till projektet. Severi är en musikalisk mångsysslare som förutom att spela och sjunga även skriver och komponerar egen musik. Musik har alltid varit en del av Severis liv, men att skriva egna låtar var länge endast en dröm. Då ackorden för ungefär fem år sedan började ta form vid pianot tog livet en ny riktning.

I Borgå hörs på sommaren hans egna låtar och några noggrant utvalda lånade låtar.

Robin har trots sin unga ålder spelat violin redan 11 år. Han spelade på gatan första gången redan som åttaåring. Hans dröm är att få studera violinspel vid Sibelius-Akademin. Robin valde violin till sitt instrument för att en nära släkting var violinist vid Björneborgs stadsorkester. På sommaren kommer han att underhålla folk i Borgå med toner från klassisk musik och folkmusik. 

Anni-Malviinas instrument är dragspel, som hon blev intresserad av som sexåring då hon hittade släktens gamla pianodragspel på vinden. Hon drömmer om musikeryrket. Anni-Malviinas sommarrepertoar består till största delen av finska valser, polkor och folkmusik, men hon spelar också pop och rock.

Projektet arrangeras av Borgå stads kulturtjänster och Borgånejdens musikinstitut i samarbete med Stiftelsen för Konstfabriken.