Hoppa till innehåll

Sprid julglädje till mindre bemedlade och ensamma

Då julen närmar sig vill många sprida julglädje till mindre bemedlade barnfamiljer eller ensamma äldre personer. Du kan sprida glädje med till exempel donationer, julblommor eller julkort.

Då julen närmar sig vill många sprida julglädje till mindre bemedlade barnfamiljer eller ensamma äldre personer. Du kan sprida glädje med till exempel donationer, julblommor eller julkort.

Presentkort för mindre bemedlade lätt och tryggt på nätet 
– I fjol förverkligade vi tillsammans med finska församlingen för första gången eJoulupuu. Denna var en populär kanal och hämtade in närmare 17 000 euro till barn och ungas väl. Vi fick mycket bra respons av dem som fick presentkort, gläds Borgå stads välfärdskoordinator Petra Bärlund-Hämäläinen.  

– Vi rekommenderar även i år att i stället för traditionella julklappar ge ett elektroniskt presentkort via tjänsten eJoulupuu. På det sättet undviker vi onödiga kontakter vid mottagning av julklappar och kan ännu bättre svara på de behov eller önskemål den som får julklappen har, berättar Borgå stads servicechef Kristina Huopalainen. 

Även i år kan du hjälpa barn och unga i mindre bemedlade familjer genom att donera en summa som känns lämplig i den egna nätbanken vida tjänsten eJoulupuu. Summan som doneras ändras till presentkort till lokala företag, och församlingarnas diakoniarbete och stadens socialsektor delar ut dem till familjer.  Donationer kan göras fram till 25.12.2021 på adressen: https://kotimaanapu.ekansio.com/joulupuu/ (välj Porvoo). Företagen som donerar kan be en räkning för bokföringen från ejoulupuu@kotimaanapu.fi

Kyrkan i Borgå svarar för eJoulupuu i Borgå, och Borgå stad deltar i samarbetet. Kotimaanapu har administrativt ansvar för insamlingen (insamlingstillstånd RA/2020/639). Via Joulupuu ry knyts även Porvoon Nuorkauppakamari in i samarbetet.  

Donationer kan fortfarande göras direkt till familjecentret men om detta måste du komma överens i förväg med byråsekreterare Micaela Nordgren (tfn 040 4899 591, micaela.nordgren@porvoo.fi), fortsätter Kristina Huopalainen. 

Sprid julglädje till äldre – köp en julblomma 
I Borgå kan du ge julglädje till äldre personer genom att delta i julblomskampanjen 15.11–12.12.2021. De äldre får blommorna före julen. Kampanjen ordnas redan för femte gången tillsammans med blomsterhandlare. 

Om du vill ge en blomma, välj i blomsteraffären en blomma och kombinera den med ett av julkorten som finns i affären. Blomman kan köpas efter egen smak och med den summa som känns lämplig. 

– Vid val av blomman lönar det sig att komma ihåg att blommorna klarar av transporten och kölden på olika sätt. Alla klarar inte heller av den starkt doftande hyacinten. Blomsteraffärerna hjälper gärna till att välja en blomma, tipsar Petra Bärlund-Hämäläinen. 

Blomsteraffärer som deltar i kampanjen: 

  •  Henriettas blommor, Ågatan 37, tfn 040 587 1238
  • Porvoon Kukkapalvelu, Fredsgatan 25, tfn 019 582 600
  • Porvoon Kukkapalvelu, Näsebackavägen 5, tfn 019 585 060
  • Blomsterhuset i Borgå, Trädgårdsgatan 9, tfn 019 582 948
  • S-garden, Alexandersbågen 1, tfn 010 765 9540
  • The Fancy Little Factory – Lilla Blomfabriken, Stefan Löfvings gata 7, tfn 044 982 7188

Julpost till äldre 
Borgå deltar för andra gången i Siskot och Simos populära kampanj Julpost till äldre. Under tiden 8.11–7.12.2021 kan stadsborna skicka julkort till äldre personer som man inte känner inom hemvården och boendeservicen. Beskyddare för insamlingen är republikens president Sauli Niinistö. 

Skicka julpost till:
”Julpost”
Borgå stad/Äppelbackens servicecenter
Tullportsgatan 4
06100 Borgå.

Du kan också lämna din hälsning i postlådan som finns vid servicecentrets huvudingång. Posten delas sedan ut till de äldre.